• Посилання скопійовано

Зменшення СК з виплатою частки і подальше придбання часток у засновника

ТОВ має одного засновника, СК - 1 500 000 грн повністю оплачений. Планується зменшити СК на 300 000 грн, виплативши засновнику кошти. Потім засновник продасть 31% (372 000 грн) і 20% (240 000 грн) корпоративних прав на СК, які залишилися, двом іншим учасникам. Які особливості оподаткування ТОВ і учасників за такими операціями?

Кілька слів про бухоблік ТОВ

На момент прийняття рішення про зменшення СК, з виплатою частки засновнику, в обліку роблять проводку: Дт 452 Кт 672 – 300 000 грн.

Перераховано кошти засновнику: Дт 672 Кт 311 – 300 000 грн.

Зменшено СК на суму виплаченої частки на дату держреєстрації зменшення СК: Дт 401 Кт 452.

 

Чи впливає зазначена операція на податковий облік ТОВ?

Ні, не впливає на оподаткування цими податками:

  • податком на прибуток;
  • єдиним податком груп 3 чи 4;
  • ПДВ.

 

Чи буде інвестиційний прибуток засновника при зменшенні СК ТОВ?

Відповідно до пп. 170.2.2 ПКУ до продажу інвестиційного активу прирівнюються в тому числі операції з повернення платнику податку коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним (або особою, у якої інвестиційний актив був придбаний прямо чи опосередковано) до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податку з числа засновників (учасників) такого емітента, зменшення статутного капіталу такого емітента чи ліквідації такого емітента.

Придбанням інвестиційного активу вважаються також операції з внесення платником податку коштів або майна до статутного капіталу юридичної особи - резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права (пп. 170.2.2 ПКУ).

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу (пп. 170.2.2 ПКУ).

Відповідно до пп. 170.2.1 ПКУ облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію, в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року.

В розглядуваній нами ситуації СК зменшено на 300 000 грн. І таку саму суму засновнику виплачено. Таким чином, результат операцій з інвестиційними активами буде нульовий. Тобто, не буде ані збитку, ані прибутку, а тому ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%) платити не потрібно. Звісно, за умови, що у засновника є первинні документи, які підтверджують внесення коштів чи іншого майна до СК на суму 300 000 грн. Адже витрати дозволяється відображати тільки за наявності підтвердних документів на формування СК.

В цій ситуації за наслідками року, в якому була виплата засновнику суми зменшення, ця фізособа має подати до податкової декларацію, вказавши там доходи і витрати, які в підсумку дадуть нульовий прибуток.

Поряд з цим юридична особа (ТОВ), яка повернула кошти, має показати таку виплату у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «112». Таким чином, юрособа податки не утримує.

 

Оподаткування при продажу засновником частини належним йому корпоративних прав іншим фізособам

За умовами розглядуваної нами ситуації у засновника залишається корпоративне право (КП) в розмірі 1 200 000 грн. Але 31% і 20% КП він продає за номінальною вартістю двом іншим фізособам.

Продаж КП також є продажом інвестиційного активу, і в цій ситуації діють ті самі правила оподаткування, що наведені вище.

Але оскільки КП продається за номіналом, об’єкту оподаткування (інвестиційного прибутку) немає. Адже доходи і витрати рівні. Тому й ПДФО і ВЗ сплачувати не потрібно.

Тут також засновник має подати до ДПС за наслідками року, коли відбувся продаж, декларацію про майновий стан і доходи, вказавши там доходи і витрати, які в підсумку дадуть нульовий прибуток.

Якщо зменшення СК з виплатою частки і продаж частки КП іншим фізособам відбувається в одному році, то всі ці операції відображаються в одній декларації. Тобто, в такій декларації будуть відображені як загальні доходи 912 000 грн. (300 000+372 000+240 000), так і витрати в такій самій сумі.

Фізособи, які придбали частки, мають зберігати документи, за якими вони придбали частки. Це буде як відповідний договір, акт приймання-передачі частки, так і документ, за яким здійснена оплата, наприклад, квитанція банку тощо. Адже якщо надалі такі фізособи продаватимуть частки, ці документи будуть підтверджувати витрати.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:05111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    Сьогодні 11:0635
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202422
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202435
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410