• Посилання скопійовано

Чи потрібно змінювати правила оформлення бухгалтерських документів?

З 01.09.2021р. змінили правила оформлення документів згідно з ДСТУ 4163:2020. Чи всіх документів це стосується? Чи потрібно змінювати бухгалтерські документи, наприклад, акти виконаних робіт, рахунки, а також оформлення договорів з контрагентами?

Документи, на які поширюється 4163:2020

Відповідно до п. 1.1 ДСТУ 4163:2020, цей стандарт поширюється на організаційно-розпорядчі документи (створювані в результаті діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, установ, підприємств, організацій та інших юридичних осіб (далі — юридична особа) незалежно від їхнього функціонально- цільового призначення, рівня і масштабу діяльності та форми власності) незалежно від носія інформації, зокрема, на:

  • організаційні (положення, статути, посадові інструкції, штатні розписи тощо);
  • розпорядчі (постанови, рішення, накази, розпорядження);
  • інформаційно-аналітичні (акти, довідки, доповідні записки, пояснювальні записки, службові листи тощо) документи.

 

Первинні документи

Разом з тим підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи (див. ч. 1 ст. 9 Закону про бухоблік).

Первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію (ст. 1 Закону про бухоблік).

Обов’язкові реквізити, які повинні мати первинні документи (якщо інше не передбачено окремими законодавчими актами України), наведені в ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік.

Причому далі в ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік зазначено, що неістотні недоліки в документах, що містять відомості про господарську операцію, не є підставою для невизнання господарської операції, за умови, що такі недоліки не перешкоджають можливості ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції, та містять відомості про дату складання документа, назву підприємства, від імені якого складено документ, зміст та обсяг господарської операції тощо.

Відповідно до п. 2.7 Положення №88 первинні документи складаються на бланках типових і спеціалізованих форм, затверджених відповідним органом державної влади. Документування господарських операцій може здійснюватись із використанням виготовлених самостійно бланків, які повинні містити обов'язкові реквізити чи реквізити типових або спеціалізованих форм.

З наведеного випливає, що первинні документи, на підставі яких роблять записи в бухобліку, не відносяться до тих документів, на які поширюються норми ДСТУ 4163:2020.

Тому змінювати форми актів виконаних робіт, рахунків, не потрібно.

 

Договори з контрагентами

А от договір з контрагентами відноситься до організаційних документів. Тому складати договір потрібно з урахуванням вимог ДСТУ 4163:2020. Щоправда, це стосується договорів, які укладатимуться вже починаючи з 01.09.2021 р.

 

Чи можна ДСТУ 4163:2020 застосовувати при оформленні первинних документів?

В п. 1.2 ДСТУ 4163:2020 зазначено, що він установлює:

  • склад реквізитів документів;
  • вимоги до змісту та місця розташування реквізитів у документах;
  • вимоги до бланків та оформлення документів;
  • вимоги до виготовлення документів.

Вимоги цього стандарту щодо оформлення реквізитів можуть бути поширені на всі класи уніфікованих систем документації (п. 1.3 ДСТУ 4163:2020).

Тобто, будь-яке підприємство за власним бажанням може використати норми ДСТУ 4163:2020 при створенні власних первинних документів. В такому разі при створенні власних первинних документів варто врахувати, що обов’язкові реквізити первинного документа встановлює ст. 9 Закону про бухоблік. А ДСТУ 4163:2020 визначає формат цих реквізитів.

 

Яка відповідальність за недотримання норм ДСТУ 4163:2020 стосовно оформлення документів, яких він стосується?

Такої відповідальності чинне законодавство не передбачає.

 ***

Читайте також: З 1 вересня оформлюємо документи підприємства по-новому: ДСТУ 4163:2020

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    Сьогодні 12:228
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:1012
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202430
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 790
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202422