• Посилання скопійовано

Імпорт авторських прав: облік та оподаткування

Підприємство купує в Індії авторські права на книгу, які будуть отримані через інтернет. Чи сплачується митний збір, ПДВ? Які особливості бухгалтерського обліку?

Ввізне мито

В даній ситуації не сплачується, тому що з точки зору ПКУ авторські права є послугами. Митний збір сплачується при ввезенні товарів на митну територію України, а послуги через митний кордон не перевозяться (див. ст. 272 МКУ).

 

ПДВ

Якщо платіж є роялті

Якщо придбані авторські права не передбачають можливість їх продати або здійснити відчуження в інший спосіб, оплата за такі права згідно з пп. 14.1.225 ПКУ буде відноситися до роялті. Відповідно до пп. 196.1.6 ПКУ, операції виплати роялті у грошовій формі не є об’єктом оподаткування. Тому питання сплати ПДВ не виникає.

 

Якщо платіж не є роялті

Якщо придбані авторські права передбачають можливість їх відчуження, така оплата не буде вважатись роялті (пп. 14.1.225 ПКУ). Об’єктом оподаткування ПДВ є в тому числі операції з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ (пп. «б» пп. 185.1 ПКУ).

Місцем постачання послуг за використання об'єктів права інтелектуальної власності є місце реєстрації отримувача послуг суб’єктом господарювання (пп. «а» пп. 186.3 ПКУ).

Оскільки підприємство, отримувач авторських прав, знаходиться на митній території України, то і місце постачання на території України, а відтак, такі послуг за загальним правилом оподатковуються ПДВ.

Про особливості нарахування такого ПДВ, складання ПН ми писали тут та тут.

 

Податок на репатріацію

Цей податок утримується в разі, якщо підприємство резидент сплачує нерезиденту дохід у вигляді роялті (пп. «в» пп. 141.4.1 ПКУ).

Особливості розрахунку і сплати податку на репатріацію ми розглядали тут.

Але цей податок можна не утримувати, якщо є відповідний міжнародний договір між Україною і країною нерезидента про уникнення подвійного оподаткування, який передбачає інший порядок оподаткування і нерезидент є бенефіціарним отримувачем доходу й надав резиденту довідку, яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України. Детальніше про застосування цього правила наприклад тут і тут.

Якщо платіж за придбане авторське право не є роялті, податок на репатріацію, на наш погляд, не сплачується.

 

Бухгалтерський облік

Придбані авторські права обліковуються у складі нематеріальних активів згідно з нормами НП(С)БО 8.

Детально бухоблік нематеріальних активів ми розглядали тут.

 ***

Читайте також: Авторське право

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»