• Посилання скопійовано

Облік примусово стягнутих коштів на рахунок приватного виконавця

Приватним виконавцем на власний рахунок було примусово стягнуто арештовані кошти згідно з судовим рішенням, з яких 80 тис. грн - це борг перед ФОП, 20 тис. грн – витрати позивача на юридичну допомогу, та 15 тис. грн – послуги приватного виконавця. Як відобразити в обліку таку операцію?

Примусове стягнення коштів з рахунку підприємства в обліку відображається таким же чином, як і «добровільне». І оскільки в даному випадку вся сума коштів стягується безпосередньо на рахунок приватного виконавця, то вважаємо, що і в обліку це має бути так і відображено (з подальшим взаємозаліком):

  • Дт 685/Приватний виконавець Кт 311 (115 000,00 грн)– списано кошти з рахунку на користь приватного виконавця;
  • Дт 631, 681, 685/ФОП Кт 685/Приватний виконавець (100 000,00 грн) – зараховано кошти в рахунок взаєморозрахунків з ФОП – 80000 грн боргу та 20000 грн витрат на юридичну допомогу;
  • Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності» Кт 685/ФОП (20 000,00 грн) – нараховано витрати у розмірі компенсації ФОП за юридичну допомогу;
  • Дт 949 Кт 685/Приватний виконавець (15 000,00 грн) – відображено витрати у розмірі вартості послуг приватного виконавця на підставі отриманого від нього первинного документу.

Зауважте, що суму винагороди приватного виконавця необхідно відобразити у додатку №4ДФ податкового розрахунку з ознакою доходу «157», однак без нарахування і утримання сум ПДФО та ВЗ.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»