• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування отриманого відшкодування судових витрат

Підприємство отримало відшкодування витрат на послуги адвоката, що були понесені у зв’язку з розглядом справи у суді. Послуги були придбані без ПДВ. Які податкові наслідки такого відшкодування? Чи нараховується ПДВ при отриманні відшкодування?

Склад судових витрат за господарськими спорами визначено у ст. 44 ГПКУ, а за адміністративними — у ч. 1 ст. 87 КАСУ. Оплата послуг адвокатів, витрати на правову допомогу входять до складу тих та других судових витрат.

Далі, сторона, яка виграла, має право на отримання відшкодування своїх судових витрат.

Відшкодування судових витрат не підпадає під визначення постачання товарів та послуг як оподатковуваної ПДВ операції – див. пп. 14.1.185 та пп.  14.1.191 ПКУ. Оскільки немає самої операції постачання товарів чи послуг, то не буде й об’єкта оподаткування ПДВ.

Те саме говорять і податківці, але щодо відшкодовуваного судового збору (підкатегорія 101.04 ЗІР, питання: «Чи є об’єктом оподаткування ПДВ сума судового збору, який за рішенням суду платнику податку компенсує друга сторона?»). На наш погляд, відшкодування витрат на послуги адвоката слід кваліфікувати аналогічно.

Тож жодних наслідків з ПДВ надходження таких коштів не спричиняє.  При цьому сума відшкодування судових витрат не оподатковується ПДВ незалежно від того, з ПДВ чи без ПДВ були понесені відповідні витрати.

Щодо визначення дати, на яку слід визнати доходом отриману суму, є два підходи, які ми докладно розглядали тут.

На нашу думку, підприємство повинно самостійно визначити, на яку дату воно має впевненість в тому, що відшкодування дійсно буде отримано – на дату судового рішення чи вже пост-фактум на дату фактичного отримання коштів.

Бухгалтерські записи будуть такими:

  • Дт 92 Кт 631 – списано витрати на послуги адвоката у періоді їх понесення;
  • Дт 377 Кт 719 – визнано дохід одночасно з дебіторською заборгованістю щодо відшкодування понесених витрат;
  • Дт 311 Кт 377 – отримано суму відшкодування на рахунок.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202413
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202461
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442