• Посилання скопійовано

Витрати на найм житлового приміщення у відрядженні для працівників, скерованих «бюджетним» підприємством

Працівники, перебуваючи у відрядженні, проживали в двомісному номері. Номери бронював один з чотирьох відряджених і всі рахунки виписані на його прізвище. Також були надані акти надання послуг на кожного відрядженого. Підприємство майже повністю фінансується з державного бюджету. Чи можливо компенсувати такі витрати працівникам, якщо вартість одного місця 1100,00 грн. і надані тільки вищезазначені документи?

Питання відшкодування витрат  на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів врегульовано Постановою КМУ №98.

Пунктом 2 Постанови №98 визначено, що витрати на найм житлового приміщення під час відрядження відшкодовуються за наявності оригіналів підтвердних документів.

Граничні суми на найм житлового приміщення за добу для держслужбовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів, затверджені згідно з додатком 1 до Постанови №98. Для України ця сума становить 600 грн за добу на одну людину. 

При цьому в примітках зазначено, що граничні суми витрат на найм житлового приміщення за добу встановлені з урахуванням включених до рахунків на оплату вартості проживання витрат на користування телефоном (крім витрат на службові телефонні розмови), холодильником, телевізором та інших витрат (крім витрат на побутові послуги, які відшкодовуються у розмірі, встановленому п. 7 постанови №98 (прання, прасування одягу, білизни, ремонт взуття тощо) та витрат на оплату ПДВ). Тобто зазначена гранична сума рахується без ПДВ.

Отже, для чотирьох відряджених осіб «бюджетним» підприємством гранична сума за добу найму житлового приміщення складає 2 400 грн (без ПДВ).

За умовами запитання доба проживання у двомісного номеру коштує 2 200 грн (з ПДВ).

Отже,  гранична сума на найм житла в розрахунку за добу не перевищена. Зазначені витрати можуть бути компенсовані працівнику на підставі авансового звіту разом з підтвердними документами. 

Відповідно до п. 14 Інструкції №59, підтвердними документами, що засвідчують вартість понесених у зв'язку з відрядженням витрат, є розрахункові документи відповідно до Закону про РРО та ПКУ, а також документи, визначені Інструкцією №59. 

Згідно з пп. 170.9.1 ПКУ, не є доходом платника податку - фізособи, яка перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем або є членом керівних органів підприємств, установ, організацій, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, а саме, на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті), оплату вартості проживання у готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни), на найм інших жилих приміщень, оплату телефонних розмов, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в’їзд (віз), обов’язкове страхування, інші документально оформлені витрати, пов’язані з правилами в’їзду та перебування у місці відрядження, в тому числі будь-які збори і податки, що підлягають сплаті у зв’язку із здійсненням таких витрат.

Зазначені в абз. 2 цього підпункту витрати не є об’єктом оподаткування цим податком лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат у вигляді транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у тому числі електронних квитків за наявності посадкового талона, якщо його обов’язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту, та розрахункових документів про їх придбання за всіма видами транспорту, в тому числі чартерних рейсів, рахунків, отриманих із готелів (мотелів) або від інших осіб, що надають послуги з розміщення та проживання фізичної особи, в тому числі бронювання місць у місцях проживання, страхових полісів тощо.

Зверніть також увагу, що для «бюджетних» працівників, скерованих у відрядження, витрати, що перевищують граничні суми витрат на найм житлового приміщення, відшкодовуються з дозволу керівника згідно з оригіналами підтвердних документів. При цьому зазначені витрати не є надміру витраченими коштами (п. 5 Розділу ІІ  Інструкції №59).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416
  • Витрати на розмитнення сировини нерезидента для переробника: що в обліку?
    Підприємство – резидент україни, платник податку на прибуток і ПДВ, надає послуги переробки давальницької сировини для нерезидента. Під час замитнення та розмитнення оплачує послуги з перебування транспортного засобу вагою понад 3,5 т на території зони митного контролю. Як обліковуються такі витрати? Як обліковуються такі витрати при звичайному імпорті?
    12.04.202412
  • Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника
    ТОВ-резидент надає послуги з переробки давальницької сировини нерезиденту. Продукція з переробки доставляється не замовнику, а напряму покупцю цієї продукції. Як відобразити такі витрати в обліку?
    08.04.202424
  • Бухоблік примірника комп’ютерної програми
    Підприємство для кінцевого використання придбало примірник комп’ютерної програми терміном на 1 рік на 1,4 млн грн. Наступного року придбали продовження цієї програми також на 1 рік на 1,4 млн грн. Окрім того, придбали програму, яку встановлено в серверну систему, на 1 рік. Наступного року придбали її продовження. Як обліковувати?
    05.04.202479
  • Бухгалтерський облік права на використання баз даних
    Підприємство придбало право на використання баз даних строком на 12 місяців. Як відобразити дану операцію в обліку?
    05.04.2024560