• Посилання скопійовано

Облік витрат на зберігання зерна на елеваторі

На балансі підприємства є елеватори, в яких зберігається як власне, так і стороннє зерно. Але в червні на одному елеваторі зерно не зберігалося. Як обліковувати витрати такого елеватора?

Згідно з п. 3.17 Методрекомендацій №132, витрати на утримання приміщень для зберігання продукції, включаючи орендну плату, обліковуються на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати» і відносяться на собівартість продукції окремих культур та видів незавершеного виробництва пропорційно кількості та тривалості зберігання продукції протягом звітного періоду.

Відтак, витрати на утримання елеватора, які обліковуються на рахунку 91, розподіляються на собівартість: 

  • Дт 23 (власне зерно) Кт 91;
  • Дт 23 (послуги із зберігання стороннього зерна) Кт 91.

Далі витрати на зберігання власного зерна збільшують собівартість власної продукції: Дт 27, 28, 20 тощо Кт 23 (власне зерно).

Витрати на зберігання сторонньої продукції списують на собівартість реалізації послуг зберігання, у разі якщо сторонні замовники оплачують вартість зберігання: Дт 903 Кт 23 (стороннє зерно). Поряд з цим, надання послуг зберігання відображають записом: Дт 361 Кт 703.

 

Як обліковувати витрати на утримання елеватора за місяць, в якому на елеваторі не зберігалося зерно?

Згідно з п. 11 НП(С)БО 16, собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) складається з виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), яка була реалізована протягом звітного періоду, нерозподілених постійних загальновиробничих витрат та наднормативних виробничих витрат.

Оскільки внаслідок відсутності зерна на зберіганні витрати на утримання елеватора залишаються нерозподіленими на виробничу собівартість, їх слід включити до складу собівартості реалізованої продукції: Дт 90 Кт 91. 

Але, зверніть увагу: такі правила списання постійних нерозподілених витрат працюють тільки, якщо у підприємства є протягом облікового періоду реалізована продукція. Якщо ж реалізації взагалі не було (дохід за кредитом рахунку 70 не визнавався), то немає й підстав визнавати собівартість реалізованої продукції (за дебетом рахунку 90). І в такому випадку нерозподілені постійні витрати списуються прямо на дебет субрахунку 949 (минуючи рахунки 23 або 91). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202411
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202415
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202431
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 808
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202423