• Посилання скопійовано

Зарахування сплати за останній місяць оренди до рахунку компенсації шкоди

Орендодавець отримав аванс за оренду за останній місяць (Дт 311 Кт 69) та нарахував ПЗ з ПДВ. Орендар пошкодив приміщення і визнав зобов’язання перед орендарем, які будуть погашені за рахунок сплаченого авансу (передбачено договором). Як в бухобліку відобразити операцію? Чи потрібно сторнувати ПЗ з ПДВ?

Бухгалтерський облік та первинні документи

Відповідно до п. 5 П(С)БО 15, дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Як передбачає Інструкція №291, на субрахунку 715 "Одержані штрафи, пені, неустойки" узагальнюється інформація про штрафи, пені, неустойки та інші санкції за порушення господарських договорів, які визнані боржником або щодо яких одержані рішення суду, арбітражного суду про їх стягнення, а також про суми з відшкодування зазнаних збитків.

Тому орендодавець на дату визнання винною особою завданої шкоди (наприклад, така операція може оформлюватись підписаною та визнаною претензією) відображає в обліку наступний бухгалтерський запис: Дт 374 Кт 715.

Разом з цим, оскільки одночасно сума нанесеної шкоди погашається за рахунок авансу орендаря за останній місяць, то одночасно з цим робиться бухгалтерський запис щодо взаємозаліку: Дт 69 Кт 374.

Первинними документами в даному випадку може бути виписана орендодавцем орендарю претензія або інший аналогічний первинний документ, суть якого полягає у визнанні орендарем завданих збитків. Також у цьому документів можна додатково передбачити, що зобов’язання по заданій шкоді погашається за рахунок раніше сплачених коштів згідно з договором.

 

ПДВ

Згідно з пп. «а» та «б» п. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ, у тому числі операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об'єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю.

При цьому, п. 188.1 ПКУ передбачено, що база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг. До складу договірної (контрактної) вартості не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних від простроченої суми та інфляційні витрати, відшкодування шкоди, у тому числі відшкодування упущеної вигоди за рішеннями міжнародних комерційних та інвестиційних арбітражів або іноземних судів, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань.

Своєю чергою, податківці у підкатегорії 101.07 «ЗІР» роз’яснювали, що кошти, які надходять платнику податку як відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або втрачене майно, не включаються до бази оподаткування ПДВ.

Отже, сума завданої шкоди, яка покривається за рахунок сплаченого орендарем авансу не є базою оподаткування ПДВ.

Відповідно до пп. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі РК до ПН, складеному в порядку, встановленому для ПН, та зареєстрованому в ЄРПН.

Отже, нараховані орендодавцем зобов'язання з ПДВ при отримані оплати за останній місяць оренди підлягають коригуванню на дату підписання сторонами претензії щодо завданої шкоди і відповідного зарахування коштів в рахунок компенсації такої шкоди. Орендодавець складає РК і у графі 2.1 «Причина коригування/код причини» такого розрахунку коригування зазначає код причини «102», який відповідає причині коригування «Зміна кількості» на відповідну частину «кількості» оренди яка відповідає сумі у гривнях — оскільки лише частина оплати за останній місяць зараховується в рахунок компенсації завданої шкоди.

Зважаючи на те, що сума компенсації не є об’єктом оподаткування ПДВ складати податкову накладну не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202415
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 572
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202421
  • Облік та звітність щодо винагороди гіг-спеціалісту
    Як резиденту Дія. Сіті відобразити в обліку нарахування та оподаткування щомісячної винагороди гіг-спеціалісту? Яку категорію застрахованої особи зазначати в Додатку 1 та ознаку доходу в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    19.04.202422
  • Капітальний ремонт орендованого об’єкта, що використовується менше року: відображення в обліку орендаря
    Юрособа орендує приміщення на строк менше 1 року. Чи може підприємство провести капітальний ремонт? Як обліковувати витрати на такий ремонт?
    18.04.2024438