• Посилання скопійовано

Товар уцінений нижче ціни закупівлі і проданий: це продаж нижче собівартості?

Підприємство торгівлі уцінило залежаний товар і продало його нижче ціни придбання, але не нижче уціненої ціни. Чи буде продаж такого товару продажом нижче собівартості?

 В бухгалтерському обліку придбані (отримані) товари (запаси зараховують на баланс за первісною вартістю (див. п. 8 П(С)БО 9). Потім на дату балансу товари відображають у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності за найменшою з двох оцінок (див. п. 24, п. 25 П(С)БО 9):

  • за первісною вартістю;
  • за чистою вартістю реалізації.

Чиста вартість реалізації - очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію (див. п. 4 П(С)БО 9).

Тобто, якщо залежалі товари вже немає можливості продати за ціною, яка би покривала його первісну вартість, підприємство має уцінити товари до рівня очікуваної ціни продажу. Така уцінка списується на витрати – на субрахунок 946 «Втрати від знецінення запасів». Тобто, бухгалтерське проведення з уцінки: Дт 946 Кт 28.

Але якщо підприємство торгівлі оцінює товари при вибутті за цінами продажу і воно уцінює товар, який перебуває в торговельному залі і за яким нарахована націнка, бухгалтерські проведення при уцінці будуть такими:

  • Дт 282 Кт 285 – способом «сторно» зменшується націнка на суму уцінки в розмірі, що не перевищує націнку;
  • Дт 946 Кт 282 – списується уцінка в розмірі, що перевищує націнку.

Надалі продаж товару відображається проводками (цифри умовні):

  • Дт 361, 301 Кт 702 – 120 грн (продаж товару);
  • Дт 702 Кт 641 – 20 грн (нараховано ПЗ з ПДВ, якщо підприємство платник ПДВ);
  • Дт 702 Кт 791 – 100 грн (дохід від продажу віднесено на фінрезультати);
  • Дт 902 Кт 28 – 100 грн (списана собівартість проданого товару);
  • Дт 285 Кт 28 – (списується націнка на проданий товар, якщо підприємство оцінює продані товари за методом ціни продажу і якщо така націнка на проданий товар є);
  • Дт 791 Кт 902 – 100 грн (собівартість реалізації списана на фінрезультати).

Як бачимо, в бухгалтерському обліку при продажу уціненого товару факт продажу нижче первісної вартості не відображається. Сума уцінки в обліку показана окремо у складі інших витрат операційної діяльності.

Тобто, з точки зору бухгалтерського обліку можна казати, що уцінений до рівня нижче первісної вартості товар проданий не нижче собівартості.

Але для цілей ПДВ ситуація така:

Згідно з пп. 188.1 ПКУ, базою оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів є договірна вартість (тобто сума грошової компенсації за такий товар). При цьому, база оподаткування ПДВ при продажу товарів не може бути нижчою ціни придбання таких товарів. 

Тобто, мова йде саме про ціну придбання таких товарів, а не їх собівартість на момент продажу. Таким чином, уцінка товарів не вплине на порядок формування бази ПДВ при їх реалізації і у разі, якщо договірна ціна буде нижчою за вартість придбання таких товарів, підприємству платнику ПДВ доведеться донарахувати ПЗ з ПДВ на суму такої різниці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»