• Посилання скопійовано

Облік у покупця збитків компенсованих перевідником

Постачальник відправив матеріали Новою поштою, оплату за доставку оплатив покупець, під час транспортування матеріал був пошкоджений. Покупець виставив претензію і склав акт пошкодження. Нова пошта частково відшкодувала завдані збитки за претензією. Як відобразити операцію в бухобліку? Чи виникає ПДВ?

Згідно з п. 3 ст. 314 ГКУ, за шкоду, заподіяну при перевезенні вантажу, перевізник відповідає:

  • у разі втрати або нестачі вантажу - в розмірі вартості вантажу, який втрачено або якого не вистачає;
  • у разі пошкодження вантажу - в розмірі суми, на яку зменшилася його вартість;
  • у разі втрати вантажу, зданого до перевезення з оголошенням його цінності, - у розмірі оголошеної цінності, якщо не буде доведено, що вона є нижчою від дійсної вартості вантажу.

Щодо ПДВ зазначимо, що податківці наполегливо у консультаціях наголошують, що відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або викрадене майно розцінюється як компенсація вартості такого майна та, відповідно, включається до бази оподаткування ПДВ. 

Про таку позицію вони зазначають, зокрема, у листах від 23.05.2019 р. № 2335/ІПК/07-16-12-01-10, 18.01.2018 р. № 223/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Втім погодитися з ними ми не можемо і вважаємо, що виникнення ПЗ з ПДВ при відшкодуванні заподіяних збитків взагалі не виникає. Адже відсутній об’єкт оподаткування — постачання товарів у розумінні пп. 14.1.191 ПКУ та й послуг ніяких тут також немає у розумінні пп. 14.1.185 ПКУ.

Ознак постачання операція з відшкодування шкоди не містить — адже при відшкодуванні збитків переходу права власності на товар не відбувається, особливо, якщо на момент отримання компенсації такого майна фактично вже немає.

Якщо право власності на товар переходить в момент отримання товару покупцем, то вважаємо, що тут для продавця товару правильніше було б вести мову про нарахування «технічних» ПЗ за пп. 198.5 ПКУ, унаслідок невикористання товарів у госпдіяльності постачальника у зв’язку з їх втратою. І крім цього, постачальник відповідно до ст.192 ПКУ має право скласти РК до ПН, складеної на покупця таких товарів та зменшити ПЗ з ПДВ за умови реєстрації такого розрахунку в ЄРПН таким покупцем. При цьому, якщо першою подією була повна оплата за товар, то постачальник має виписати нову ПН на залишок коштів за «недовезений» товар.

Якщо ж право власності на товар перейшло у момент передачі товару перевізнику, то ні коригування ПЗ з ПДВ, ні нарахування «технічних» ПЗ з ПДВ тут не може мати місце. Оскільки про продавця операцію із постачання товарів завершено в момент передачі товару перевізнику.

Отже, отримане відшкодування від Нової пошти за зіпсований товар, не вплине на ПДВ-облік покупця, оскільки ці кошти є коштами продавця, бо саме продавець поніс збитки, а покупець є лише особою, через яку ці суми проходять транзитом до продавця.

У випадку, якщо покупець перерахував кошти продавцю за весь матеріал, то за домовленістю із продавцем він може цю суму не повертати, а зарахувати у рахунок погашення заборгованості за непоставлений товар через його пошкодження (псування). Так можливо зробити тоді, коли продавець і покупець домовилися недопоставляти частину товару, що зіпсована, а після повернення коштів за непоставлений товар припинити виконання договору купівлі-продажу.

В бухгалтерському обліку, така операція відобразиться наступним чином:

1. Дт 377/продавець Кт 311 - перераховано кошти постачальнику за зіпсований товар при перевезенні, які повиненна відшкодувати Нова пошта;

2.  Дт 374/перевізник Кт 685/продавець - на суму виставленої претензії Новій пошті за дорученням постачальника;

3.  Дт 311 Кт 374 - отримано відшкодування від Нової пошти;

4.  Дт 685 Кт 377 - прийнято рішення про взаємозалік за зіпсовані матеріали.  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • ТОВ передало в оренду обладнання: нюанси обліку та оподаткування
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, ПДВ, виробляє будівельні матеріали на замовлення покупця з використанням його торгової марки. Виробник має на балансі обладнання та хоче передати в оренду клієнтам покупця. Чи може підприємство надати обладнання в оренду? Як відобразити дану операцію в обліку?
    Сьогодні 13:199
  • Придбання квадроциклу для військовослужбовця: відображення в обліку та оподаткування
    Приватне підприємство планує придбати квадроцикл та передати його безпосередньо військовослужбовцю. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:1518
  • Облік погашення кредиту замість банку факторинговій компанії
    : У 2012 році ТОВ отримало в банку кредит. У 2014 році банк передав кредит факторинговій компанії. Протягом 2012 – 2023 рр. між банком, НБУ, фактором тривали судові справи. Відсотки за кредитом ТОВ не виставлялися. У 2023 році кредит виставлено на аукціон і продано новому кредитору. Згодом за вимогою кредитора ТОВ відшкодувало вартість кредиту, за ціною менше балансової. Як ці операції відобразати в обліку?
    Сьогодні 12:0811
  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:155
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:0215