• Посилання скопійовано

Дисконтування отриманої поворотної фіндопомоги

Підприємство отримало ПФД за договорами, яким вже близько року, а одна сума отримана більше ніж три роки тому. Щоб уникнути дисконтування, до договорів укладено додаткові угоди щодо пролонгації термінів повернення ПФД на 9 місяців. Чи можна так робити?

Обов’язок з дисконтування довгострокової заборгованості, за якою не нараховуються відсотки, з’явився з 29.10.2019 р., завдяки змінам, внесеним до стандартів бухобліку Наказом Мінфіну від 16.09.2019 р. №379. Така зміна розглядається як зміна облікової оцінки, а тому вперше довгострокову безвідсоткову заборгованість потрібно було дисконтувати станом на 31.12.2019 р.

Таким чином, якщо поворотна фіндопомога є безвідсотковою, і станом на 31.12.2019 р. до її погашення залишалося більше 12 календарних місяців (це ознака довгостроковості), то станом на 31.12.2019 р. заборгованість за такою поворотною фіндопомогою потрібно було дисконтувати.

Якщо ж станом на 31.12.2019 р. згідно з укладеним договором чи договорів строк повернення допомоги мала настати в 2020 році, заборгованість не підлягала дисконтуванню, тому що вона відповідає критеріям поточної заборгованості.

Якщо заборгованість зі строком погашення у 2020 році не була повернена в 2020 році, вона вважається простроченою. Прострочена заборгованість також не дисконтується, тому що вона не може розглядатися як довгострокова, оскільки період повернення коштів одержувачу вже настав. Отже, якщо ПФД за договором, який був укладений більше трьох років тому, є простроченою, тобто строк її погашення вже настав, вона не дисконтується.

Так само аналізується заборгованість з ПФД і станом на дату балансу 31.12.2020 року.

Поряд з цим, договір ПФД може бути пролонговано на новий термін. Якщо цей термін не перевищує року, то формально дисконтувати таку заборгованість не потрібно, тому що вона відповідає поняттю поточної, а не довгострокової. Якщо новий строк погашення заборгованості перевищує рік з дати балансу 31.12.2020 р., тобто на дату найближчого балансу після пролонгації строк повернення буде більше року, таку заборгованість потрібно дисконтувати.

Щодо постійної пролонгації договорів ПФД на річний строк або менший, коли пролонгація робиться більше, ніж один раз: таку ситуацію податкова може розцінити, як формальне прикриття довгострокової заборгованості. А відтак, розглядати заборгованість як довгострокову, з необхідністю її дисконтування. Подеколи таку думку підтримують і суди (Рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 04.12.2018 р. у справі № 826/16321/18).

Тому безпечніший варіант – це взагалі не встановлювати в договорі конкретний строк повернення фіндопомоги, а визначити таке повернення моментом пред’явлення позикодавцем вимоги до позичальника повернути фіндопомогу. Така можливість передбачена ст. 1049 ЦКУ. Після надходження вимоги повернення має відбутися протягом тридцяти днів. Заборгованість за таким договором вважається поточною, оскільки строк її погашення невідомий. А тому дисконтувати таку заборгованість не потрібно.

 

Якщо підприємство таки буде дисконтувати заборгованість, як відображати суму дисконту в обліку?

За загальним правилом, суму дисконту позичальник відображає спершу у складі доходів на субрахунку 733, а потім у складі витрат на субрахунку 952. Але якщо фіндопомогу отримано від засновників підприємства, дисконт відображають у складі власного капіталу на кредиті субрахунку 452, а потім зменшують по дебету цього субрахунку.

Детальніше про ці та інші питання, які стосуються дисконтування, ми розглядали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20247
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024237
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202427
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202450