• Посилання скопійовано

ОЗ придбані в розстрочку: як відобразити в обліку?

Підприємство придбало ОЗ в розстрочку. ОЗ отримано, але право власності за ним згідно з договором перейде в момент останнього платежу. Договором передбачено використання отриманого ОЗ в госпдіяльності підприємства. Як цей об’єкт відобразити в обліку?

Прямої однозначної відповіді на це питання бухгалтерське законодавство не дає. По суті є два варіанти відображення таких ОЗ в обліку, на користь кожного є свої аргументи.

Перший варіант:

Отриманий об’єкт ОЗ відображається на балансі в загальному порядку, прийнятому для операцій придбання ОЗ за плату:

  • Дт 152 Кт 631 – на суму, яка буде сплачена постачальнику ОЗ, без урахування ПДВ;
  • Дт 641 Кт 631 – відображено ПК з ПДВ на підставі складеної і зареєстрованої продавцем в ЄРПН ПН;
  • Дт 631 Кт 311 – оплати постачальнику;
  • Дт 10 Кт 152 – введення в експлуатацію ОЗ;
  • Дт 23, 91, 92, 93, 94 Кт 131 – нарахування амортизації.

Той факт, що право власності перейде до покупця пізніше дати отримання об’єкта, не впливає на факт його відображення в обліку і амортизації.

На обгрунтування цього варіанту такі аргументи.

Відповідно до п. 6 П(С)БО 7, об'єкт ОЗ визнається активом, якщо існує імовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди від його використання та вартість його може бути достовірно визначена.

Відповідно до п. 8 П(С)БО 7, до первісної вартості об’єкта ОЗ, придбаного за плату, включаються в тому числі суми, що сплачують постачальникам активів.

Відповідно до ст. 1 Закону про бухоблік, активи - ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигід у майбутньому.

На перший погляд, всі ці вимоги виконуються. 

Окрім того, цей варіант подібний до відображення на балансі ОЗ, отриманих на підставі фінансової оренди. Наприклад, одна з ознак фінансової оренди – набуття права власності на орендований ОЗ після закінчення строку оренди (див. п. 4 П(С)БО 14). Тобто, отримуючи об’єкт ОЗ у фінансову оренду, його відображають на балансі і у загальному порядку нараховують амортизацію. 

Другий варіант:

До моменту отримання права власності на об’єкт він відображається, наприклад, на позабалансовому субрахунку 023 «Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні». Але там зазначалося, що отриманий таким чином об’єкт не можна використовувати в господарській діяльності. Ввести в експлуатацію можна буде тільки після переходу права власності.

Хоча в ситуації, яку ми розглядаємо, договором дозволено використовувати об’єкт в господарській діяльності. Тому начебто обліковувати наш об’єкт ОЗ на субрахунку 023 не досить коректно.

Тим паче, що право власності може перейти, приміром, після трьох років експлуатації, коли об’єкт може бути вже повністю замортизованим. В таких умовах недоречно вводити в експлуатацію повністю замортизований об’єкт, вартість якого через амортизацію мала би включатися до витрат у минулі періоди.

 

Який з двох варіантів обрати?

Одним з принципів бухгалтерського обліку є принцип превалювання сутності над формою - операції обліковуються відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з юридичної форми (див. ст. 4 Закону про бухоблік).

В ситуації, яку ми розглядаємо, перехід права власності в момент останнього платежі ніяк не обмежує покупця використовувати придбаний об’єкт. Це всього лише своєрідна гарантія оплати. Отримавши об’єкт, згідно з договором він підлягає використанню в діяльності покупця. Тобто, після початку використання починається знос об’єкта і є всі підстави почати його амортизувати. 

Тому, на наш погляд, об’єкт ОЗ потрібно зараховувати на баланс в момент отримання, з подальшим нарахуванням амортизації. Фактично слід чинити подібно до того, як отримується об’єкт ОЗ на умовах фінансової оренди.

Але оскільки прямої відповіді бухгалтерське законодавство не містить, рекомендуємо з цього питання звернутися до Мінфіну. Оскільки відповідно до ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік саме цей державний орган регулює питання методології бухобліку та фінзвітності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:106
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202421
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 667
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202421
  • Облік та звітність щодо винагороди гіг-спеціалісту
    Як резиденту Дія. Сіті відобразити в обліку нарахування та оподаткування щомісячної винагороди гіг-спеціалісту? Яку категорію застрахованої особи зазначати в Додатку 1 та ознаку доходу в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    19.04.202424