• Посилання скопійовано

Ліквідіція підприємства: як облікувати?

Як підприємству-засновнику відобразити в обліку ліквідацію підприємства, де він є засновником?

Підприємство, яке ліквідується повинно розрахуватися з засновниками підприємства за рахунок майна, яке залишилося після задоволення вимог кредиторів (ч. 12 ст. 111 ЦКУ) та сплаті зобов’язань за всіма податками. Операції проводяться в обліку засновника на дату, на яку проведено з ним розрахунок.

Якщо після всіх розрахунків прийнято рішення продати майно, що залишилося, а суму розподілити між засновниками відновідно до їхніх часток в статутному капіталі, то засновник-юрособа відобразить таку операцію в обліку так:

  • Дт 311 Кт 377 - на отриману грошову виплату при розподілі майна ліквідованого підприємства;
  • Дт 377 Кт 143 - списано суму грошової виплати в межах раніше внесеного до статутного капіталу внеску;
  • Дт 377 Кт 746 - на отриману при ліквідації підприємства суму перевищення (понад суму внесеного раніше внеску) уключено до складу доходів від інвестиційної діяльності. Тут до доходу потрапить тільки додатна різниця між отриманою компенсацією і балансовою вартістю інвестиції, а не вся ринкова вартість частки.

Якщо після всіх розрахунків прийнято рішення, що засновник-юоособа забирає частку основними засобами, тоді відобразити таку операцію в обліку потрібно так:

  • Дт 15 (286) Кт 143 - отримано основні засоби при ліквідації підприємства, які можуть призначатися для використання або для продажу; 
  • Дт 641 Кт 143 - відображено податковий кредит з ПДВ;
  • Дт 10 Кт 15 - введено основні засоби в експлуатацію (амортизації підлягатимуть ОЗ за умови використання їх в діяльності підприємства-засновника).

Засновник, який одержує майно, відносить суму ПДВ до податкового кредиту (за наявності податкової накладної та за умови використання такого майна в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності), саме так, як це відбувалося при здійсненні внеску до статутного капіталу (пп. «б» пп. 198.1 ПКУ).

Якщо після всіх розрахунків прийнято рішення, що засновник-юоособа забирає частку товарами, тоді відобразити таку операцію в обліку потрібно так:

  • Дт 28 Кт 143 - отримано товари при ліквідації підприємства; 
  • Дт 641 Кт 143 - відображено податковий кредит з ПДВ. Тут ПДВ аналогічно ОЗ.

Якщо після проведення розрахунків, недостатньо коштів для проведення повного розрахунку із засновником, тоді потрібно зробити такі проведення, але лише на суму, яка дісталася:

  • Дт 311 Кт 377 - отримано грошову виплату при розподілі майна ліквідованого підприємства;
  • Дт 377 Кт 143 - списано суму грошової виплати в межах внеску, раніше внесеного до статутного капіталу;
  • Дт 977 Кт 143 - на суму збитків (на різницю), що виникла, та яка списується на витрати.

Отже, засновнику краще забирати частку грошима, тому що отримане майно відображається в обліку як його купівля-продаж.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»