• Посилання скопійовано

Як обліковувати встановлення вікон в ОССБ за рахунок фінансування з бюджету?

ОСББ отримало фінансування із Казначейства 300 тис. грн, на ці кошти встановлені вікна. До якого рядку у Звіті неприбуткової організації віднести ці 300 тис. грн та встановлені вікна?

Сума коштів, що була сплачена з бюджету на користь виконавця робіт, повинна обліковуватись ОСББ як цільове фінансування.

Згідно з п. 16-18 П(С)БО 15, цільове фінансування не визнається доходом доти, доки не існує підтвердження того, що воно буде отримане та ОСББ виконає умови щодо такого фінансування.

Отримане цільове фінансування визнається доходом протягом тих періодів, в яких були зазнані витрати, пов'язані з виконанням умов цільового фінансування.

Водночас, цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом періоду корисного використання відповідних об'єктів інвестування (основних засобів, тощо) пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об'єктів.

Якщо здійснений капітальний ремонт (встановлення вікон) призведе до збільшення економічних вигід від їх використання (наприклад, зниження тепловтрат тощо), то такі витрати мають бути відображені як капітальній інвестиції і бути віднесені на збільшення первісної вартості об’єкту, що експлуатується.

Відповідно до зазначено вище бухгалтерські записи у ОСББ будуть виглядати так:

Капітальний ремонт обліковується як капітальні інвестиції

Операція

Дт

Кт

Укладено договір на встановлення вікон

377

484

Сплачено з бюджету на рахунок виконавця за встановлення вікон

631

377

Складено акт виконаних робіт

152

631

Відображено доходи майбутніх періодів від цільового фінансування капітального ремонту – на всю суму виконаного ремонту

484

69

Щомісячно відображається дохід при нарахуванні амортизації на частину капітальних витрат, що оплачено за рахунок бюджету – у місячній сумі амортизації

69

745

 

У Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації отримане фінансування віображається у рядку 1.4 «дотації (субсидії), фінансування, отримані з державного або місцевого бюджетів, державних цільових фондів або у межах технічної допомоги», а витрачені кошти – у рядку 2.3 «вартість активів (коштів або майна), вартість товарів (робіт, послуг), використаних (переданих) для фінансування видатків на утримання неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, та/або для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    Сьогодні 12:2611
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    Сьогодні 10:1012
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416
  • Витрати на розмитнення сировини нерезидента для переробника: що в обліку?
    Підприємство – резидент україни, платник податку на прибуток і ПДВ, надає послуги переробки давальницької сировини для нерезидента. Під час замитнення та розмитнення оплачує послуги з перебування транспортного засобу вагою понад 3,5 т на території зони митного контролю. Як обліковуються такі витрати? Як обліковуються такі витрати при звичайному імпорті?
    12.04.202413
  • Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника
    ТОВ-резидент надає послуги з переробки давальницької сировини нерезиденту. Продукція з переробки доставляється не замовнику, а напряму покупцю цієї продукції. Як відобразити такі витрати в обліку?
    08.04.202425