Акциз
Найперше, така олива не належить до підакцизних товарів. А тому у зв’язку із здійсненням таких операцій не потрібно реєструватися платником акцизного податку (див. ІПК ДПСУ від 11.02.2020 р. №539/6/99-00-17-03-02-06/ІПК).
Бухгалтерський облік
На перший погляд, відповідно до п. 9 П(С)БО 9, до складу первісної вартості запасів, крім сум, що сплачуються їх постачальникам, зокрема, включаються інші витрати, які безпосередньо пов'язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою. До таких витрат належать прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати підприємства чи установи на доопрацювання і підвищення якісно-технічних характеристик запасів.
Таким чином, якщо підприємство буде здійснювати фасування оливи, витрати на фасування (вартість каністр, етикеток, зарплати з нарахуванням працівників, які здійснюють фасування) збільшать первісну вартість розфасованої оливи. В бухгалтерському обліку понесені витрати відображають такими проведеннями:
- Дт 28 «Олива в каністрах» Кт 28 «Олива в бочці» - на первісну вартість придбаної оливи в бочках;
- Дт 28 «Олива в каністрах» Кт 204, 209 – на вартість каністр, в які розлита олива;
- Дт 28 «Олива в каністрах» Кт 651, 661 – на зарплату з нарахуваннями працівників, зайнятих розфасовкою.
Проте з точки зору Методрекомендацій №145 зазначені витрати відносять до витрат на збут (див. пп. 1 ст. 3.6 п. 23 Методрекомендацій №145, п. 3.8, п. 3.9 додатку до Методрекомендацій №145). Тобто, всі зазначені вище витрати потрібно списати на рахунок 93:
- Дт 28 «Олива в каністрах» Кт 28 «Олива в бочці» - на первісну вартість придбаної оливи в бочках;
- Дт 93 Кт 204, 209 – на вартість каністр, в які розлита олива;
- Дт 93 Кт 651, 661 – на зарплату з нарахуваннями працівників, зайнятих розфасовкою.
З нашого погляду, аргументи є як для першого, так і для другого варіанту відображення витрат. Тому підприємство може обрати той або інший, закріпивши його для вагомості в обліковій політиці.
Поряд з цим, з наведеного випливає, що розлив оливи в каністри не є виробництвом, а є розфасовкою товару. Тобто, це один з видів підготовчих операцій в сфері торгівлі.
Очевидно, що внаслідок розфасовки оливи її код УКТ ЗЕД не змінюється. Тому розфасовану оливу потрібно продавати також під кодом 2710 19 81 00.
Найкращі консультації – тепер у Telegram та Viber!
Читайте відповіді «Дебету-Кредиту» на найцікавіші та найактуальніші запитання у популярних месенджерах!
Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.
Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 122 грн/міс
Передплатити