• Посилання скопійовано

Коригування ціни продажу: визначення частки сільгосптоваровиробництва

ФГ - платник ЄП 4 групи у 2019 році здійснило продаж сільгосппродукції. В 2020 році ціна відкоригована в більшу сторону. Як впливає така операція на розрахунок частки сільгосптоваровиробництва?

Бухоблік

Відповідно до п. 7 П(С)БО 6, наслідки зміни в облікових оцінках слід включати до тієї ж самої статті звіту про фінансові результати, яка раніше застосовувалась для відображення доходів або витрат, пов'язаних з об'єктом такої оцінки.

Відповідно до п. 8 цього П(С)БО, наслідки зміни облікових оцінок слід включати до звіту про фінансові результати в тому періоді, в якому відбулася зміна, а також і в наступних періодах, якщо зміна впливає на ці періоди.

Відповідно до п. 3 цього П(С)БОоблікова оцінка - попередня оцінка, яка використовується підприємством з метою розподілу витрат і доходів між відповідними звітними періодами.

З наведеного випливає, по-перше, що зміна ціни не є зміною облікової оцінки. Але, по-друге, ці норми показують базові облікові принципи у разі зміни облікового показника, який змінюється. Така зміна показується в періоді зміни і показується тими самими бухгалтерським записами, що й початкова оцінка.

Поряд з цим відповідно до п. 5 П(С)БО 15дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Відповідно до п. 5 П(С)БО 10, дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигід та може бути достовірно визначена її сума.

З усього наведеного вище випливає, що зміну ціни проданої продукції потрібно показувати на дату зміни ціни (за даними ситуації, яку ми розглядаємо – у 2020 році) тими ж бухгалтерськими записами, якими відображався продаж продукції у 2019 році:

  • Дт 361 Кт 701 – на загальну суму продажу;
  • Дт 701 Кт 641 – коригування податкового зобов’язання з ПДВ в сумі збільшення вартості продажу, якщо сільгосппідприємство є платником ПДВ;
  • Дт 701 Кт 791 – дохід від продажу віднесено на фінансові результати.

Тобто, зміна вартості збільшує фінансові результати поточного, 2020 року.

 

Щодо розрахунку частки сільгосптоваровиробництва

Розрахунок частки сільгосптоваровиробництва затверджено Наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 р. № 772. В колонці 3 цього розрахунку наведене джерело інформації для заповнення розрахунку.

В підрядках рядка 1 джерелом інформації для зазначення доходів від реалізації різних видів сільгосппродукції наведені кредитові обороти за субрахунками рахунку 70 і субрахунку 712. В рядку 2 для загальної суми доходу сільгосптоваровиробника наводять кредитові обороти субрахунків рахунку 79.

Тобто, якщо збільшення ціни, відображеної в 2020 році, ми показали на субрахунках 701 і 791, значить, таке збільшення потрапить для розрахунку частки 2020 року.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»