• Посилання скопійовано

Відшкодування вартості речей, загублених на підприємстві: що в обліку?

Пацієнтка забула кільце (прикрасу) на прийомі у лікаря медцентру (платник ЄП, 5%), яке так і не знайшли. Керівництво повертатиме вартість кільця з розрахункового рахунку на рахунок пацієнтки. На підставі яких документів бухгалтер має відобразити цю операцію?

Відповідно до ч. 1 ст. 936 ЦКУ, за договором зберігання одна сторона (зберігач) зобов'язується зберігати річ, яка передана їй другою стороною (поклажодавцем), і повернути її поклажодавцеві у схоронності.

Прийняття речі на зберігання може підтверджуватися видачею поклажодавцеві номерного жетона, іншого знака, що посвідчує прийняття речі на зберігання, якщо це встановлено законом, іншими актами цивільного законодавства або є звичним для цього виду зберігання (ч. 3 ст. 937 ЦКУ).

Зберігач зобов'язаний вживати усіх заходів, встановлених договором, законом, іншими актами цивільного законодавства, для забезпечення схоронності речі (ч. 1 ст. 942 ЦКУ).

За втрату (нестачу) або пошкодження речі, прийнятої на зберігання, зберігач відповідає на загальних підставах (ч. 1 ст. 950 ЦКУ).

Збитки, завдані поклажодавцеві втратою (нестачею) або пошкодженням речі, відшкодовуються зберігачем у разі втрати (нестачі) речі - у розмірі її вартості (ч. 1 ст. 951 ЦКУ).

У статтях 967 – 978 ЦКУ розглянуті спеціальні види зберігання - у:

  • ломбарді;
  • банку;
  • камерах схову;
  • гардеробі;
  • готелі тощо.

З наведеного випливає, що медцентр (юридична особа) відповідає за майно пацієнтів, якщо таке майно передавалося йому на зберігання за договором зберігання, що підтверджується відповідним документом (жетоном тощо). Якщо ж передачі на зберігання майна не було, медцентр не зобов’язаний відшкодовувати шкоду за втрату цього майна. Тим паче, що немає можливості навіть встановити, чи існувало це майно в реальності.

Якщо медцентр вирішить відшкодувати вартість втраченого пацієнтом майна (прикраси) – то тільки за власним бажанням.

Варто врахувати, що вартість такого відшкодування буде доходом фізособи, а тому оподатковується ПДФО і військовим збором (див. пп. 164.2.14 ПКУ). Причому податки утримуються із суми доходу за його рахунок (див. пп. 168.1.1 ПКУ). Тобто, із суми нарахованої до відшкодування шкоди потрібно утримати податки і на руки фізособи виплатити за мінусом податків.

Оскільки медцентр відшкодовуватиме шкоду за власною ініціативою, то і розмір такого відшкодування визначатиметься медцентром за погодженням з потерпілою. Наприклад, потерпіла може написати заяву на ім’я керівника медцентру із вимогою відшкодувати вартість втраченого в такій-то сумі. Причому така заява може бути навіть без якихось підтвердних документів на користь саме такої суми. Якщо керівник погодиться з зазначеною там сумою, він на заяві може поставити візу, приміром: «Бух. Оплатити згідно заяви. [Посада, Підпис. Дата]».

Така заява передається до бухгалтерії для оплати. Але оскільки із суми шкоди потрібно утримати податки, а в заяві про це не сказано, бухгалтер може написати на ім’я керівника доповідну записку, в якій пояснити про необхідність утримання податків. Керівник приймає рішення і ставить відповідну візу на записці. Наприклад, може бути прийнято рішення утримати податки з суми шкоди, наведеної в заяві. Тоді на руки потерпіла отримає меншу суму, аніж зазначено в заяві, на суму утриманих податків. Іншим рішенням може бути утримання податків таким чином, щоб на руки потерпілій була сума, зазначена в заяві. Тобто, об’єкт оподаткування має бути більшим на суму податків.

Важливо! Бухгалтер самостійно не може визначати розмір шкоди! У даній конкретній ситуації це питання вирішується виключно за погодженням між керівником і потерпілою.

Таким чином, утримання податків і оплату шкоди на рахунок потерпілої бухгалтер робитиме на підставі завізованих керівником заяви потерпілої і доповідної записки. Залежно від особливостей кожної конкретної ситуації можуть бути й інші документи.

Бухгалтерські записи з виплати шкоди (цифри умовні):

  • Дт 949 Кт 685 – 5 000 грн (нарахована шкода, належна до виплати);
  • Дт 685 Кт 641 – 900 грн (5 000 х 18%) (утримано ПДФО);
  • Дт 685 Кт 642 – 75 грн (5 000 х 1,5%) (утримано військовий збір);
  • Дт 685 Кт 311 – 4 025 грн (5 000 – 900 - 75) (відшкодування шкоди на рахунок потерпілої);
  • Дт 641, 642 – 311 – 975 (перераховані податки до бюджету).

Про виплачені фізособі (потерпілій) кошти (дохід) медцентр має відзвітуватися в формі №1ДФ, з ознакою доходу «120».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202411
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202415
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202431
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 808
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202423