• Посилання скопійовано

Умови незастосування податкових різниць новоутвореним підприємством

Підприємство засноване у 2020 році і подаватиме річну декларацію. Як оформити рішення про незастосування податкових різниць (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років)? Чи потрібно в цьому разі коригувати фінрезультат на суму якихось інших податкових різниць?

У пп. 134.1.1 ПКУ зазначено, що платник податку, у якого річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період не перевищує сорока мільйонів гривень, має право прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень цього розділу, не більше одного разу протягом безперервної сукупності років в кожному з яких виконується цей критерій щодо розміру доходу. Про прийняте рішення платник податку зазначає у податковій звітності з цього податку, що подається за перший рік в такій безперервній сукупності років.

Для цілей цього підпункту до річного доходу від будь-якої діяльності, визначеного за правилами бухгалтерського обліку, включається:

  • дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), 
  • інші операційні доходи, 
  • фінансові доходи та інші доходи.

Таким чином, якщо для новоутвореного підприємства в році його утворення визначений за правилами бухобліку дохід від будь-якої діяльності не перевищує 40 млн грн, таке підприємство має право прийняти рішення про незастосування податкових різниць (крім збитків минулих років).

Прийнявши таке рішення, платник не застосовує всі податкові різниці, окрім збитків минулих років. 

Про прийняте рішення потрібно зазначити в податковій декларації з податку на прибуток. Для цього в кінці декларації є відповідне поле, в якому роблять відмітку – «Х». А також у полі «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці» зазначають номер та дату розпорядчого документа підприємства, на підставі якого прийнято таке рішення. 

Аналогічно консультує податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 102.20.02, ЗІР: «Як у Податковій декларації з податку на прибуток підприємств платником податку зазначається рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на різниці, визначені відповідно до положень розд. ІІІ ПКУ?».

 

Що це за розпорядчий документ?

Оскільки розпорядником майна на підприємстві є його керівник, то й рішення щодо незастосування податкових різниць приймає керівник, оформляючи його своїм наказом чи розпорядженням. Причому оскільки податкові різниці не стосуються облікової політики підприємства, немає підстав записувати таке рішення до наказу про облікову політику на підприємстві. Фактично це має бути окремий наказ.

Надалі платник не застосовує податкові різниці кожного наступного року, за умови, що в кожному такому році обсяг доходу не перевищує 40 млн грн. Але якщо в якомусь з таких наступних років обсяг доходу перевищить 40 млн грн, з такого року і надалі потрібно буде застосовувати податкові різниці. 

 

Чи потрібно в кожному році незастосування податкових різниць робити відмітку в декларації?

У пп. 134.1.1 ПКУ чітко написано, що про прийняте рішення платник податку зазначає у податковій звітності з цього податку, що подається за перший рік в такій безперервній сукупності років. В подальші роки такої сукупності коригування фінансового результату також не застосовуються (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років).

Тобто, відмітку роблять тільки в першій декларації. В декларації наступних років відмітку робити не потрібно.

Щоправда, податкова консультувала інакше, відповідаючи на питання в підкатегорії 102.20.02, ЗІР: «Чи необхідно платнику податків з доходом менше 20 млн грн, який прийняв рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на різниці, визначені розд. ІІІ ПКУ, та відобразив це у Податковій декларації з податку на прибуток підприємств, у наступних звітних (податкових) періодах заповнювати поле «Наявність рішення»?».

Податкова вважала, що відмітку слід ставити в кожній декларації, коли податкові різниці не застосовуються. Але з 23.05.2020 р. ця консультація переведена до розряду нечинних. Наразі думка податкової з цього питання невідома.

Вважаємо, що не буде помилкою, якщо підприємство буде робити таку відмітку в кожному році незастосування податкових різниць. Хоча для уникнення непорозумінь з податковою можна отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»