• Посилання скопійовано

Платник податку не застосовує податкові різниці: чи потрібно збільшувати вартісний критерій ОЗ?

Платник податку на прибуток має річний дохід за попередній рік менше 20 млн грн і, відповідно, не застосовує коригування фінрезультату. Чи повинен такий платник податку збільшувати вартісну межу критеріїв віднесення необоротних активів до ОЗ в зв’язку із змінами до пп. 14.1.138 ПКУ (20 тис. грн)?

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Згідно з визначенням, наведеним у п. 4 П(С)БО 7, основні засоби - матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік). Тобто у П(С)БО вартісного критерію для класифікації необоротного активу як ОЗ не встановлено.

Крім того, у п. 5.2 П(С)БО 7 вказано, що підприємства можуть установлювати вартісні ознаки предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів.

З цього логічно можна зробити висновок, що оскільки підприємство самостійно встановлює вартісні ознаки предметів, що входять до МНМА, то такі критерії застосовуються і для віднесення предметів до ОЗ (тобто те що нижче такого вартісного критерію – це МНМА, те що вище - ОЗ).

Такий критерій встановлюється у розпорядчому документів про облікову політику підприємства, що прямо передбачено п. 2.1 та 2.6 розділу ІІ Методрекомендації №635. Це підтверджувалось і у роз’яснювальному листі Мінфіну від 21.12.2005 р. №31-34000-10-5/27793.

Також про те, що вартісний критерій ОЗ встановлений ПКУ застосовується саме платниками податку, які застосовують податкові різниці, при визначенні «податкової амортизації», свідчить і пп. 138.3.1 ПКУ:

«Розрахунок амортизації основних засобів та нематеріальних активів здійснюється відповідно до НП(С)БО або МСФЗ з урахуванням обмежень, встановлених пп. 14.1.138 ПКУ, пп. 138.3.2-138.3.4 ПКУ. При такому розрахунку застосовуються методи нарахування амортизації, передбачені НП(С)БО».

Звертаємо увагу, що пп. 138.3.1 ПКУ застосовується тими платниками податку, які зменшуються фінрезультат до оподаткування на податкову різницю передбачену пп. 138.2 ПКУ (фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму розрахованої амортизації основних засобів та/або нематеріальних активів відповідно до пп. 138.3 ПКУ).

Отже, платники податку (як ті, що застосовуються податкові різниці так і ті, що їх не застосовують) в бухгалтерському самостійно встановлюють вартісний критерій для віднесення необоротного активу до ОЗ та до МНМА, і він не залежить від «податкового» критерію. При цьому, ті платники податку, які податкові різниці не застосовують, не коригують фінрезультат до оподаткування на різниці передбачені пп. 138.1 та 138.2 ПКУ, а отже, не розраховують «податкову» амортизацію із застосуванням вартісних критеріїв наведених у пп. 14.1.138 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»