• Посилання скопійовано

Зменшення частки в СК ТОВ: облік та оподаткування

В ТОВ 2 є два учасники (ТОВ 1 - 95% і фізособа 5% частки в СК). Прийнято рішення зменшити частку в СК такого ТОВ 1. На суму зменшення ТОВ 2 передасть ТОВ 1 приміщення, що є на балансі ТОВ 2. Який юухгалтерський і податковий облік ТОВ 1 та 2? Чи є якісь ризики?

Перш за все потрібно дотриматися організаційних дій для зменшення СК, які наведено в ст. 19 Закону про ТОВ. Після прийняття загальними зборами учасників рішення про зменшення СК виконавчий орган ТОВ (наприклад, директор) протягом 10 днів має письмово повідомити кожного кредитора, вимоги якого до товариства не забезпечені заставою, гарантією чи порукою, про таке рішення. А кредитори мають право звернутися до ТОВ протягом 30 днів після отримання такого повідомлення.

Тож фактично зменшувати СК можна після того, як сплив зазначений термін.

 

В обліку ТОВ 2

Якщо термін сплив, то ТОВ 2 має зареєструвати зміни до статуту, подавши державному реєстратору статут з урахуванням змін. На дату реєстрації змін ТОВ 2 зробить бухгалтерський запис: Дт 401 Кт 672 – на суму зменшення.

Причому на податковий облік ТОВ 2 сума зменшення СК не впливає. 

А ось передачу нерухомості в рахунок повернення частки слід розглядати, як звичайний продаж майна – як в бухгалтерському, так і в податковому обліку.

Нерухомість, яку передають ТОВ 1, спершу переводять до складу необоротних активів, утримуваних для продажу:

  • Дт 286 Кт 10 – на залишкову вартість;
  • Дт 13 Кт 10 – на суму нарахованого зносу.

Передачу нерухомості відображають наступними записами.

Передана нерухомість: Дт 377 Кт 712 – на суму передачі (суму, на яку зменшився СК на яку існує зобов’язання стосовно повернення внеску). 

Нараховано податкове зобов’язання з ПДВ (якщо ТОВ 2 платник ПДВ): Дт 712 Кт 641.

Дохід від продажу віднесено на фінансові результати: Дт 712 Кт 791.

Списана собівартість переданої нерухомості: Дт 943 Кт 286.

Собівартість реалізації віднесено на фінансові результати: Дт 791 Кт 943.

Зараховані зобов’язання за переданою нерухомістю і зобов’язаннями за виплатою частки: Дт 672 Кт 377.

В податковому обліку, повторимося, передача нерухомості розглядається як звичайна операція продажу. Тому якщо ТОВ 2 платник ПДВ, воно в загальному порядку має нарахувати податкове зобов’язання з ПДВ. При цьому база оподаткування не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються передача (див. пп. 188.1 ПКУ).

Якщо ТОВ 2 є платником податку на прибуток, то прибуток чи збиток від продажу змінює фінансовий результат, який є основою для формування об’єкта оподаткування податком на прибуток відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ. Причому якщо ТОВ 2 коригує фінрезультат на податкові різниці, в даному разі застосовуються амортизаційні різниці, передбачені ст. 138 ПКУ.

Якщо ТОВ 2 є платником ЄП групи 3, варто взяти до уваги такі правила. 

Відповідно до пп. 291.6 ПКУ платники ЄП (в т.ч. групи 3) повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Але ж в такому разі розрахунки за продану нерухомість здійснюються не грошовими коштами, а в негрошовій формі – шляхом зарахування заборгованості із зменшення внеску із заборгованістю за проданою нерухомістю. Фактично така операція для платників ЄП  заборонена.

Наслідки для ТОВ 2 у разі використання негрошової форми розрахунків:

  • до доходу, отриманого при застосуванні негрошової форми розрахунків ставка податку – 15% (пп. 3 п. 293.4 ПКУ);
  • ТОВ 2 зобов’язане буде перейти зі сплати ЄП на сплату інших податків і зборів - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено такий спосіб розрахунків (пп. 4 пп. 298.2.3 ПКУ).

Щоб уникнути цих наслідків, ТОВ 2 може виплатити частку, що повертається ТОВ 1 у зв’язку зі зменшенням СК, у грошовій формі. А вже ТОВ 1 може оплатити цими коштами придбану у ТОВ 2 нерухомість.

Стосовно доходу від продажу нерухомості (основних засобів), то він визначається відповідно до п. 292.2 ПКУ - як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів. Але якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

 

В обліку ТОВ 1

В бухгалтерському обліку ТОВ 1 зменшення частки в СК також не вплине ні на бухгалтерський, ні на податковий облік.

Проте на чергову дату балансу варто переоцінити вартість фінансових інвестицій відповідно до вимог п. 12 П(С)БО 12, а саме: 

  • Дт 42 - Кт 141 - на суму додаткового капіталу, якщо він є;
  • Дт 442 - Кт 141 – на суму перевищення зменшення над сумою додаткового капіталу, якщо він є, або на повну суму, якщо додаткового капіталу взагалі немає.

Сума зменшення частки, яку отримує ТОВ 1 у вигляді нерухомості, відображається:

  • нарахування суми зменшення до повернення – Дт 377 - Кт 746;
  • отримання нерухомості – Дт 152 - Кт 377;
  • відображення податкового кредиту з ПДВ (якщо ТОВ 1 є платником ПДВ) – Дт 641 Кт 377.

Таким чином, отримання нерухомості відображається як звичайне придбання нерухомості.

Надалі нерухомість зараховується на баланс і амортизується у загальному порядку.

Якщо ТОВ 1 є платником ЄП групи 3, то проблем з негрошовими розрахунками в нього не повинно бути. Адже негрошові розрахунки заборонені при продажу товарів, робіт, послуг. А в даній ситуації ТОВ 1 нічого не продає, а придбаває нерухомість, розраховуючися заборгованістю за сумою зменшення частки в СК. Проте податкова може вважати таку операцією продажем товарів у вигляді передачі заборгованості за зменшенням частки. А відтак можуть настати наслідки, які ми описали вище. Тому для уникнення можливих непорозумінь з податковою рекомендуємо зменшення частки повертати коштами, а потім цими коштами розрахуватися за придбану нерухомість.

Отримання зменшення частки коштами: Дт 311 Кт 377.

Поряд з цим є ймовірність того, що податкова вважатиме, начебто ТОВ 1 платник ЄП групи 3 має включити отримані кошти на суму зменшення частки до власного податкового доходу і нарахувати і сплатити з нього ЄП. Тому що в обліку він показує дохід: Дт 377 Кт 746. А відповідно до пп. 2 п. 292.1 ПКУ доходом платника ЄП є будь-який дохід, отриманий в грошовій формі. 

Для уникнення непорозумінь з податковою радимо отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»