• Посилання скопійовано

Виправлення несуттєвої помилки в бухобліку

Поповнення електронного рахунку ПДВ відображалося записом: Дт 6412 Кт 311 замість Дт 315 Кт 311 та Дт 6412 Кт 315 в момент списання коштів з цього рахунку. Відповідно у фінзвітності було викривлено показники рядків 1165 та 1620. Як виправити таку помилку? Які податкові наслідки такої помилки?

Аналізуючи помилку, що була допущена у бухгалтерському обліку, необхідно звернути увагу на такі особливості:

  • По-перше, така помилка не вплинула на розмір нерозподіленого прибутку (збитку) та на суму визначеного результату до оподаткування. Тобто має місце лише викривлення фінзвітності, що не призвело до заниження податкових зобов’язань;
  • По-друге, наскільки суттєвою (істотною) є така помилка для користувачів фінансової звітності. Чи може вона вплинути на прийняття ними рішень?

Тепер розглянемо кожний з аспектів і чому він є важливим для виправлення такої помилки.

Справа в тому, що П(С)БО 6, яким визначається порядок виправлення помилок, внесення та розкриття інших змін у фінансовій звітності, передбачає лише алгоритм виправлення помилки минулого періоду, що вплинула на сальдо нерозподіленого прибутку (збитку). А ось про ті помилки, що не вплинули на розмір цього показника згадки немає. Крім того, варто зауважити, що П(С)БО 6 стосується виправлення помилки саме у фінансовій звітності, а не безпосередньо в бухгалтерському обліку, хоча на практиці, оскільки фінансова звітність формується на підставі даних бухгалтерського обліку, П(С)БО 6 застосовується як інструкції до виправлення помилок і в обліку.

Зважаючи на те, що конкретного порядку виправлення такої помилки у законодавстві не наведено, будемо виходити з власних міркувань, але спочатку розглянемо поняття «суттєвості» такої помилки.

Згідно з п. 2.20 Методрекомендацій №635 кількісні критерії і якісні ознаки суттєвості інформації про господарські операції, події та статті фінансової звітності визначаються керівництвом підприємства, якщо такі критерії не встановлені П(С)БО, іншими нормативно-правовими актами, виходячи з потреб користувачів такої інформації.

Суттєвою є інформація, відсутність якої може вплинути на рішення користувачів фінансової звітності.

Встановлені кількісні критерії та якісні ознаки суттєвості інформації про господарські операції та статті фінансової звітності мають забезпечити надання користувачам всієї інформації з достатньою деталізацією про фактичні та потенційні наслідки господарських операцій та подій, здатних вплинути на рішення, що приймаються на її основі.

Своєю чергою, НП(С)БО 1 передбачено, що суттєва інформація - інформація, відсутність якої може вплинути на рішення користувачів фінансової звітності. Суттєвість інформації визначається відповідними НП(С)БО або МСФЗ та керівництвом підприємства, то чи є така помилка суттєвою? На думку автора, ні, оскільки фактично навряд чи вплине на прийняття рішень користувачів фінансової звітності помилка у відображені сум, що знаходяться на електронному рахунку ПДВ (зокрема, ще й враховуючи розмір такої суми, та те, що вона все одно буде списана до бюджету у найближчому періоді).

Тобто чи є така помилка суттєвою? На думку автора, ні, оскільки фактично навряд чи вплине на прийняття рішень користувачів фінансової звітності помилка у відображені сум, що знаходяться на електронному рахунку ПДВ (зокрема, ще й враховуючи розмір такої суми, та те, що вона все одно буде списана до бюджету у найближчому періоді).

Зважаючи на вищенаведене можна зробити висновок, що виправлення даної помилки не потребує повторного подання фінансової звітності, однак все ж таки, оскільки це є помилкою, то її варто виправити.

Як було зазначено, законодавчо порядку виправлення такої помилки не встановлено, тому вважаємо, що на перше число звітного року необхідно скласти бухгалтерську довідку, в якій привести показники бухгалтерського обліку, зокрема, за субрахунком 6412 та 315, до правильних. Для цього може бути використано такі записи:

  • Дт 6412 Кт 311 – при цьому, сума зазначається із знаком «-» та у такому розмірі, що б показник на субрахунку 6412 відповідав дійсності на початок року;
  • Дт 315 Кт 311 – на ту ж саму суму, що було зазначено у попередньому записі але із знаком «+».

Отже, складати бухгалтерську довідку на кожну оплату не потрібно – достатньо виправити показники обліку на початок звітного року. Крім того, такий порядок виправлення помилки забезпечить правильні показники за оборотами і не призведе до задвоєння оборотів за субрахунком 311.

Виправлення такої помилки, як було зазначено вище, не призводить до помилок у податковій звітності (декларації з податку на прибуток), оскільки не впливає на показник фінансового результату до оподаткування, а тому не потребує внесення змін до декларації з податку на прибуток.

Тобто виправлення такої помилки відобразиться лише у поточній фінансовій звітності, зокрема, шляхом зазначення у ній правильних показників статей балансу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»