• Посилання скопійовано

Як визначити собівартість готової продукції при виробництві готових страв для харчування вихованців дитсадка?

ТОВ на загальній системі, платник ПДВ (діяльність - освітні послуги (дитсадок) готує іжу для вихованців та вподальшому планує продавати готові страви іншому дитсадку. Як правильно, щоб у ДПС не виникало питань, визначити собівартість однієї порції, затрати на придбання продуктів та інші затрати (зарплата працівників кухні, комунальні витрати на світло, витрати на оренду)?

Собівартість готової продукції визначається за правилами, встановленими П(С)БО 16.

Зокрема, відповідно до п. 11 П(С)БО 16 собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) складається з:

  • виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), яка була реалізована протягом звітного періоду;
  • нерозподілених постійних загальновиробничих витрат;
  • наднормативних виробничих витрат.

До виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) включаються:

  • прямі матеріальні витрати;
  • прямі витрати на оплату праці;
  • інші прямі витрати;
  • змінні загальновиробничі та постійні розподілені загальновиробничі витрати.

Виробнича собівартість продукції зменшується на справедливу вартість супутньої продукції, яка реалізується, та вартість супутньої продукції в оцінці можливого її використання, що використовується на самому підприємстві. У виробництві готових страв, як правило, супутньої продукції не виникає.

Перелік і склад статей калькулювання виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) самостійно установлюються підприємством. Це варто прописати у наказі про облікову політику.

Отже, підприємство повинно самостійно визначити, які витрати воно несе для приготування страв, зокрема:

  • прямі матеріальні витрати - сировина, витратні матеріали, засоби для прибирання, миючі засоби, МШП, МНМА (посуд, спецодяг) тощо;
  • прямі витрати на оплату праці  працівників кухні;
  • інші прямі витрати – амортизація ОЗ, що знаходяться на кухні та використовуються для приготування страв, нарахування ЄСВ на заробітну плату працівників кухні тощо.
  • загальновиробничі витрати – сюди потрапить розподіл вартості комунальних послуг, які споживає дитячий садок, у тій частині, що припадає на кухню, частина інших витрат садка – зокрема, витрати на охорону (адже приміщення кухні теж охороняється у складі дитячого садка в цілому), витрати на оренду, що припадає на приміщення кухні тощо.

Точний склад статей витрат може визначити лише саме підприємство. Нагадуємо, що цей перелік є складовою частиною облікової політики підприємства.

У кінці місяця всі витрати, накопичені на рахунку 23, діляться на кількість виготовлених порцій кожної страви. Щоб визначити собівартість порцій в розрізі різних страв, потрібно вести облік витрат на кожну страву окремо. Особливо це стосується сировини, яку можна прямо списати на певну страву, решта виробничих витрат розподіляється на весь асортимент страв. Наприклад, вартість картоплі списується лише на ті страви, де вона використовується в залежності від кількості цієї сировини на кожну страву, а вартість миючих засобів, що витрачені на кухні за місяць, можна розподілити на кількість порцій незалежно від виду страви, і так далі.

Одночасно готові страви оприбутковуються на рахунку 26 з кредита рахунку 23 за їх фактичною собівартістю.

Більш докладно про визначення собівартості та документальне оформлення читайте тут.

Загалом тема виробничого обліку та визначення собівартості досить велика та її неможливо повністю розкрити в одній консультації.

Насамкінець зауважимо, що коригувань фінансового результату з метою оподаткування податком на прибуток норми ПКУ не містять, тож головною задачею виробничого обліку є дотримання норм П(С)БО 16

Також рекомендуємо ознайомитися з Методрекомендаціями №373. Хоча вони призначені для промисловості, але там можна знайти багато корисної інформації.

Найкращі консультації – тепер у Telegram та Viber!

Читайте відповіді «Дебету-Кредиту» на найцікавіші та найактуальніші запитання у популярних месенджерах!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання витрат на невидану книгу з незавершеного виробництва
    Роз'яснення щодо можливості списання витрат, накопичених на рахунку 23 "Виробництво" як незавершене виробництво для книги, яку вирішено не видавати. Описано порядок віднесення таких витрат до складу інших операційних витрат періоду (рахунок 94), процедуру документального оформлення та питання щодо необхідності коригування фінрезультату до оподаткування на податкові різниці
    21.04.202527
  • Як обчислити витрати на відрядження за кордон, якщо розрахунки здійснювалися карткою?
    Працівник їздив у закордонне відрядження в Узбекистан. Аванс був перерахований йому у гривнях на особисту зарплатну картку. Цією карткою працівник розраховувався на території Узбекистану (не знімав готівку та не робив обмінних операцій). До звіту про відрядження додані фіскальні чеки Узбекистану, в яких вказана валюта Узбекистану + сліп з терміналу банку до цього фіскального чеку в долларах США. Яку валюту брати до розрахунку на дату звіту: долари чи валюту Узбекистану?
    21.04.202564
  • Неповернуті аванси за ліцензійними договорами: як облікувати?
    Консультація розглядає порядок відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства невикористаних та неповернутих авансів, сплачених іноземним правовласникам за ліцензійними договорами на видання книжок. Пояснюється неможливість використання резерву сумнівних боргів для таких авансів, порядок списання їх на витрати (рахунок 949) та відсутність специфічних податкових різниць для даної операції
    17.04.202518
  • Надання приватною школою платного харчування учням: що в бухобліку?
    Приватна школа організовує харчування для учнів за принципом «шведського столу». Учні оплачують вартість харчування окремо. Як відобразити такі операції в бухгалтерському обліку?
    16.04.202526
  • На якому рахунку обліковувати кошти від продажу сертифікату на брокерському рахунку в депозитарію?
    ТОВ має на балансі інвестиційні сертифікати, кошти від продажу яких, спочатку зайшли на брокерський (транзитний) рахунок в депозитарії, а потім за розпорядженям ТОВ на основний р/р. На якому бухгалтерському рахунку потрібно обліковувати рух коштів за брокерським рахунком?
    16.04.202527