• Посилання скопійовано

Дострокове припинення дії страхового полісу: що в обліку?

Як списати витрати на страхові поліси, якщо страхова компанія поверне підприємству невитрачені кошти за мінусом утриманих при поверненні коштів необхідних податків?

ТОВ, яке планує ліквідовуватись, придбало страхові поліси для власних та орендованих авто, причепів. Страхові поліси діють протягом року. Вартість цих страхових полісів включали до витрат майбутніх періодів та щоквартально списували на витрати. Страхова компанія може лише повернути невитрачені кошти з вирахуванням необхідних податків при поверненні коштів (це кошти, які страхова компанія буде повертати у зв'язку з достроковим припиненням дії страхового полісу) або зарахувати невитрачені кошти у рахунок іншого страхового полісу на інше авто, що належить підприємству (цей варіант не підходить, оскільки планується ліквідація підприємства). Змінити вигодонабувача при продажу авто не можна. Як списати витрати на страхові поліси, якщо страхова компанія поверне підприємству невитрачені кошти за мінусом утриманих при поверненні коштів необхідних податків? Як списати витрати на страхові поліси, якщо підприємство буде ліквідовуватись, буде здійснювати продаж автомобілів, припиняти дію договорів оренди на авто та причепи раніше, ніж закінчиться термін дії таких страхових полісів? Які бухгалтерські проведення при цьому формувати?

Відповідь: Нормами ст. 28 Закону №85 передбачено, що дію договору страхування може бути достроково припинено за вимогою страхувальника або страховика, якщо це передбачено умовами договору страхування.

Про намір достроково припинити дію договору страхування будь-яка сторона зобов'язана повідомити іншу не пізніш як за 30 к. д. до дати припинення дії договору страхування, якщо інше ним не передбачено.

У разі дострокового припинення дії договору страхування, крім договору страхування життя, за вимогою страхувальника страховик повертає йому страхові платежі за період, що залишився до закінчення дії договору, з відрахуванням нормативних витрат на ведення справи, визначених при розрахунку страхового тарифу, фактичних виплат страхових сум та страхового відшкодування, що були здійснені за цим договором страхування.

Щодо відображення в обліку зазначимо, що рахунок 39 «Витрати майбутніх періодів» призначено для узагальнення інформації про здійснені витрати у звітному періоді, які підлягають віднесенню на витрати в майбутніх звітних періодах.

До витрат, облік яких ведеться на рахунку 39, зокрема відноситься й оплата страхового поліса.

За дебетом рахунку 39 відображається накопичення витрат майбутніх періодів, за кредитом – їх списання (розподіл) та включення до складу витрат звітного періоду.

Оскільки Інструкцією №291 передбачена кореспонденція за кредитом рахунку 39 з дебетом рахунків капітальних інвестицій (15) витрат (23, 84, 85, 91, 92, 93, 94) та розрахунків з різними дебіторами (37), то отримання страхувальником страхових платежів за період, що залишився до закінчення дії договору (у разі його дострокового припинення), в бухгалтерському обліку відображається таким чином (суми умовні):

 

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, тис. грн

Дебет

Кредит

Отримано страхувальником страхові платежі за період, що залишився до закінчення дії договору (у разі його дострокового припинення)

311

377

10,0

Списана сума витрат майбутніх періодів в сумі отриманих від страховика платежів

377

39

10,0

Списано до складу інших витрат залишок суми витрат майбутніх періодів не поверненої страховиком

949

39

2,7

Відображено фінансовий результат

791

949

2,7

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік гарантійного ремонту експортованого обладнання
    Юрособа, платник податку на прибуток і ПДВ, мікропідприємство, виробник, експортувало обладнання. Згідно з контрактом на обладнання діє гарантія 12 місяців з дня відвантаження. Покупець виявив брак і повернув обладнання для гарантійного ремонту. Юрособа безоплатно зробила ремонт, замінила браковані деталі. Які особливості обліку та оподаткування?
    Сьогодні 10:129
  • ТОВ отримує від фізособи маркетингові послуги з оплатою реклами у Facebook: як оформити та обліковувати?
    ТОВ, середнє підприємство, платник ПДВ та податку на прибуток, хоче замовити рекламу у Facebook. Сплачувати за рекламу буде фізоосба, яка надає ТОВ маркетингові послуги за ЦПД (ФОП у ФО немає), зі своєї гривневої картки. Чи може сплачувати за рекламу підприємства така фізособа своєю гривневою карткою в межах ЦПД? Якими документами, окрім акту наданих послуг за ЦПД, ТОВ може підтвердити ці витрати?
    03.05.202425
  • Наказ про придбання ОЗ та введення його в експлуатацію
    Як скласти наказ про придбання ОЗ та введення його в експлуатацію?
    03.05.202443
  • На яку дату списати кредиторську заборгованість?
    Підприємство перейшло із загальної системи оподаткування на ЄП (2%) з 08.12.2022 р. А 07.12.2022 р. вилучено з торгового реєстру контрагента-нерезидента, перед яким обліковувалася кредиторська заборгованість. На яку дату потрібно було списати безнадійну кредиторську заборгованість і як виправити помилку – подати уточнюючу декларацію з податку на прибуток чи уточнюючу декларацію платника ЄП?
    03.05.202435
  • Витрати на навчання з охорони праці: додаткове благо?
    Підприємство оплачує навчання з охорони праці працівникам (слюсарям, інженерам, зварникам) в приватному навчальному центрі. Чи є таке навчання додатковим благом для працівників?
    02.05.2024251