• Посилання скопійовано

Поворотна фіндопомога та продаж будинку: як зробити залік заборгованостей?

Підприємство "А" отримало ПФД від підприємства "Б", але в сроки не повернуло, тож підприємство "А" віддало у власніть житловий будинок підприємству "Б". Оціночна вартість його складає 1 млн грн. Тепер підприємство "Б" хоче продати цей будинок, але за 1 млн грн продати його неможливо. Як обліковувати продаж будинку за грошові кошти та до рахунку заліку заборгованості за отриманою ПФД?

Запитання:

Підприємство "А" отримало  ПФД від Підприємства "Б", але в сроки не повернуло, тож згідно з договором Підприємство "А" віддало у власніть житловий будинок Підприємству "Б". Цей будинок було оформлено на Підприємство "Б". Оціночна вартість його складає 1 млн грн. Тепер Підприємство "Б" хоче продати цей будинок, але за 1 млн грн продати його неможливо.

  1. При продажу будинку нижче оціночної вартості ПДВ та податок на прибуток потрібно нараховувати виходячи з оціночної вартості чи договірної ціни?
  2. Фізична особа надає фінансову допомогу Підприємству "Б", а Підприємство "Б" не повертає її , а віддає будинок. Як вести облік цих операцій?

 

 Відповідь:

Одразу скажемо, що оціночна вартість будинку не впливає на оподаткування операції з його продажу. Крім цього, операції з продажу житла звільнені від ПДВ. Але про все за порядком.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінрезультату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінзвітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Якщо підприємство не застосовує податкові різниці, то така операція впливає на об’єкт оподаткування лише за правилами бухобліку.

В даному випадку будинок придбавається і продається далі, тож він розглядається не як ОЗ, а як необоротний актив, утримуваний для продажу і обліковується на субрахунку 286.

 

ПДВ

Відповідно до пп. пп. 197.1.14 ПКУ, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання житла (об’єктів житлового фонду), крім їх першого постачання. Що таке перше постачання житла - читайте тут.

Оскільки в даному випадку продаж житлового будинку не є його першим продажем, то такий продаж звільняється від ПДВ. Відповідно, вартість продажу будинку для цілей ПДВ не має жодного значення.

Бухоблік придбання будинку та подальшого продажу нерухомості у підприємства "Б" показаний у таблиці (суми умовні,  операція продажу будинку звільняється від ПДВ).

У таблиці показано два варіанти:

а) продаж будинку за грошові кошти т

б) в рахунок взаємозаліку за договором ПФД.

Бухоблік операцій у підприємства "Б"

Зміст господарської операції

Бухоблік

Сума, грн

Дебет

Кредит

Надано  ПФД від підприємства "Б" підприємству "А"

377

311

1000000

Отримано житловий будинок від підприємства "А" з метою подальшого продажу (вартість передачі будинку – умовна, договірна між підприємством "А" та підприємством "Б". Вона може дорівнювати або не дорівнювати оціночній вартості будинку)

286

631

1000000

Проведено взаємозалік заборгованостей з підприємством "А" між договором ПФД та договором купівлі-продажу будинку

631

377

1000000

Відображено подальший продаж будинку  – на дату реєстрації прав власності покупця на придбану ним нерухомість, вартість продажу – договірна, менше оціночної вартості*

361

712

400000

Списано вартість будинку

943

286

1000000

Відображено фінансовий результат. Для цілей оподаткування він не коригується

712

791

791

943

400000

1000000

Отримано ПФД від фізичної особи на рахунок у банку

311

685

400000

Отримано оплату від покупця за переданий будинок:

 

 

 

а) грошовими коштами на рахунок

311

361

400000

б) у формі взаємозаліку заборгованості за поверненням ПФД

685

361

400000

   

*) оціночна вартість будинку не впливає на облік та оподаткування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»