• Посилання скопійовано

Товарна заборгованість не дисконтується

Відповідно до умов договору Виконавець має виконати роботи в певній частині протягом 6 місяців з моменту отримання І платежу в розмірі 100%. Оскільки у квітні 2019 року було отримано 75%, а решту 25% від І платежу так і не отримано, то Виконавець до роботи не приступив. Договором не передбачено повернення коштів, а лише пролонгація договору й строків виконання робіт, якщо порушуються умови договору.

Дисконтуванню підлягає лише грошова довгострокова дебіторська та кредиторська заборгованість. Хоча із норм П(С)БО 10 та П(С)БО 11 це не уточнюється, а там в цілому мовиться, що довгострокова заборгованість відображається за теперішньою вартістю, втім те, що за такою вартістю має відображатися виключно грошова заборгованість виходить із наступного:

- Визначення «теперішня вартість». Згідно з п.4 П(С)БО 11 теперішня вартість – це дисконтована сума майбутніх платежів (за вирахуванням суми очікуваного відшкодування),  яка, як очікується, буде потрібна  для  погашення  зобов'язання  в  процесі  звичайної діяльності підприємства. Тобто це майбутня вартість грошових коштів, необхідних для «закриття» дебіторки чи кредиторки.

- Визначення фінактиву та фінзобовязання у П(С)БО 13. Фінактив — це і є грошова дебіторська заборгованість (п. 6 П(С)БО 13), фінзобов’язання — грошова кредиторська заборгованість (п. 7 П(С)БО 13).

Тоді як відповідно до умов питання, отримавши аванс, виконавець має «розрахуватися» за нього шляхом виконання робіт, тобто погашення кредиторської заборгованості у вигляді отриманого авансу планується не грошовими платежами, а виконаними роботами, а тому така заборгованість не підлягає дисконтуванню, адже не є грошовою.

Більше того, кредиторська заборгованість по отриманому авансу у розмірі 75% є поточною заборгованістю, яка також не дисконтується за П(С)БО (субрахунок 681), адже відповідно до умов договору по графіку виконання робіт передбачено, що виконавець має виконати частину роботи протягом 6 місяців з моменту отримання першого платежу в частині такого платежу. Адже відповідно до п.4 П(С)БО 11 поточні  зобов'язання  -  зобов'язання,  які  будуть погашені протягом операційного циклу підприємства або повинні бути погашені протягом  12 місяців, починаючи з дати балансу.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»