• Посилання скопійовано

Прощення дебіторської заборгованості: як списати?

Як списати дебіторську заборгованість за договором прощення боргу? Як списати розбіжність у сумі між договором прощення, суми за актом звірки та фактичною заборгованість за Дт 361?

Згідно з ст. 605 ЦКУ зобов'язання припиняється внаслідок звільнення (прощення боргу) кредитором боржника від його обов'язків, якщо це не порушує прав третіх осіб щодо майна кредитора. Зобов'язання припиняється за домовленістю сторін і оформляється договором  про прощення боргу.

Слід зауважити, прощення боргу може відбуватися до закінчення терміну позовної давності (загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки за ст. 257 ЦКУ) на підставі договору про прощення боргу. 

Заборгованість за Дт 361 свідчить про наявність у підприємства - продавця дебіторської заборгованості. Списання дебіторської заборгованості за відвантажені товари (роботи, послуги) на підставі договору про прощення боргу списується за рахунок резерву сумнівних боргів проведенням Дт 38 Кт 361.

Списання дебіторської заборгованості за відвантажені товари (роботи, послуги) на підставі договору про прощення боргу понад суму резерву відображається проведенням Дт 944 Кт 361. Нагадаємо, що не створювати резерв сумнівних боргів (забезпечення наступних витрат) згідно з п. 7 П(С)БО 25 можуть лише підприємства, зазначені у пп. 2 п. 2 П(С)БО 25, зокрема, мікропідприємства за ознаками ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік та платники ЄП.

Якщо підприємство коригує фінрезультат до оподаткування на різниці, тоді слід врахувати норми пп. 139.2.1 та пп. 139.2.2 ПКУ. Фінансовий результат до оподаткування:

  • підлягає збільшенню на суму витрат на формування резерву сумнівних боргів та на суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суму резерву сумнівних боргів;
  • підлягає зменшенню лише на суму дебіторської заборгованості, яка відповідає ознакам безнадійної заборгованості за пп. 14.1.11 ПКУ, чинним на дату її списання, незалежно від того, чи створено резерв сумнівних боргів за такою заборгованістю.

На жаль, борг у разі його прощення у податковому обліку не підпадає під ознаки безнадійної заборгованості.

 

ПДВ

Згідно з пп. 14.1.13 ПКУ безоплатно надані товари (роботи, послуги), це, зокрема, товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорами, за якими не передбачається грошова або інша компенсація вартості таких товарів чи їх повернення, або без укладення таких договорів. 

Платник ПДВ — продавець не має підстав для коригування ПЗ з ПДВ на дату списання боргу, тому що такі товари (роботи, послуги) набувають статусу безоплатно наданих. Згідно з пп. 14.1.185 та  пп. 14.1.191 ПКУ таке постачання належить до операцій з постачання товарів (робіт, послуг) та є об’єктом оподаткування ПДВ.

Проте потрібно врахувати абз. 2 пп. 188.1 ПКУ щодо бази оподаткування. Адже при безоплатному постачанні діють обмеження. А саме база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін. 

Тому ряд фахівців схиляється до права коригування бази ПДВ, з якої визначались ПЗ, адже такою була договірна вартість (у більшості випадків вона є більшою за придбання чи виготовлення) і складанні ПН на безоплатне постачання. У цьому випадку РК повинен зареєструвати покупець — платник ПДВ. При цьому РК до ПН, з дати складання якої минуло більше 1095 календарних днів, не може бути зареєстрований в ЄРПН у зв’язку із сплином терміну, встановленого ст. 257 ЦКУ та ст. 102 ПКУ.

Платник ПДВ – покупець повинен відкоригувати податковий кредит, оскільки оплата за поставлені товари, роботи, послуги так і не відбувається. 

 

Розбіжності

Події, за якими дебіторська заборгованість трансформується на сумнівну, можуть бути різними, зокрема: сторони не можуть дійти згоди за актами звірки розрахунків і у цьому випадку виникає розбіжність.

Якщо мова про поточну дебіторську заборгованість, тоді така розбіжність - заборгованість має всі ознаки сумнівної. Під сумнівну поточну заборгованість, яка є  фінансовим активом (очікується отримання коштів), створюється резерв сумнівних боргів. 

І вже згодом, коли заборгованість, за якою мине строк позовної давності може списатись з балансу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»