• Посилання скопійовано

Списуємо акції ліквідованого підприємства: які облікові наслідки?

Підприємство у 2007 р. придбало прості акції ВАТ, яке у 2017 р. було ліквідоване. Як списати такі акції з балансу та чи відображається така операція в декларації з податку на прибуток?

Коли підприємство придбало акції, воно здійснило фінансову інвестицію, тобто, придбало актив. Якщо ВАТ, яке ці акції емітувало, ліквідувалось, то мали настати наслідки, передбачені Законом про акціонерні товариства.

Адже у власника навіть простих акцій є  корпоративні права – це сукупність майнових і немайнових прав, які випливають з права власності на акції, що включають право на участь в управлінні акціонерним товариством, отримання дивідендів та активів акціонерного товариства у разі його ліквідації відповідно до закону, а також інші права та правомочності, передбачені законом чи статутними документами. Це передбачено ст. 25 Закону про АТ.

Якщо про ліквідацію ВАТ підприємство – власник акцій дізналось лише через кілька років після того, як вона відбулась, то зрозуміло, що боротися за свої права підприємство вже не буде і йому залишиться лише списати такі акції з балансу. Адже вони вже не відповідають визначенню активу – від них годі чекати економічних вигід у майбутньому.

Щодо підстави для такого списання, то їх дві – документ, який підтверджує факт ліквідації ВАТ у 2017 році, і бухгалтерська довідка (або акт на списання чи інший первинний документ довільної форми).

Юридична особа починає діяти з дати внесення відомостей про неї до Державного реєстру, і припиняється, коли про це робиться відповідний запис в цьому реєстрі. Дізнатися про останню подію можна безкоштовно за допомогою електронних сервісів на сайті Мінюсту https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch. Але краще отримати про це витяг з Державного реєстру. Його можна отримати і в електронному вигляді, надіславши запит  https://usr.minjust.gov.ua/ua/paidextract, або в паперовому вигляді .  Порядок видачі витягу і вартість такої послуги можна дізнатися тут https://my.gov.ua/info/service/byservicescope-95/3942/details

Документ про списання акцій можна створити у формі бухгалтерської довідки, акту тощо. Головне, щоб в цьому документі були наявні усі обов’язкові реквізити первинного документа (ст. 9 Закону про бухоблік). На підставі цього документа формуються проведення зі списання – кредит рахунку, на якому обліковувались ці акції, дебет субрахунку 977 "Інші витрати діяльності".

Щодо податку на прибуток, то податківці в ІПК від 05.02.2018 р. N 482/6/99-99-15-02-02-15/ІПК наводили наступну позицію.

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу.

Згідно з пп. "д" пп. 14.1.11 ПКУ актив у вигляді корпоративних прав або не боргових цінних паперів, емітента яких визнано банкрутом або припинено як юридичну особу у зв’язку з його ліквідацією визнається безнадійною заборгованістю.

Для списання безнадійної дебіторської заборгованості здійснюється формування резервів сумнівних боргів, при понесенні витрат за якими відповідно до положень п. 139.2 ПКУ здійснюється коригування фінансового результату до оподаткування.

Так, згідно пп. 139.2.1 ПКУ фінансовий результат до оподаткування збільшується:

на суму витрат на формування резерву сумнівних боргів відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;

на суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суму резерву сумнівних боргів.

Згідно з пп. 139.2.2 ПКУ фінансовий результат до оподаткування зменшується:

на суму коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів, на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;

на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів), яка відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ.

Отже, платник податку зменшує фінансовий результат до оподаткування на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів). При цьому зменшення фінансового результату здійснюється лише на суму дебіторської заборгованості, яка відповідає ознакам пп. 14.1.11 ПКУ, чинним на дату її списання.

Тобто, якщо ви є тим платником податку на прибуток, який застосовує податкові різниці, і оскільки про ліквідацію ВАТ ви дізнались вже після того, як вона відбулась (тобто, резерв сумнівних боргів на суму заборгованості ви не створили), то ви робите:

  • Збільшення фінрезультату на суму витрат від списання акції за пп. 139.2.1 ПКУ (оскільки така операція відбулась понад суму резерву) – рядок 2.1.3 додатку РІ
  • Зменшення фінрезультату на суму тих самих витрат за пп. 139.2.2 ПКУ (оскільки така операція відповідає пп. "д" пп. 14.1.11 ПКУ) – рядок 2.2.3 додатку РІ.

А далі діяти за звичайними правилами – наприкінці додатку РІ рахується різниця між даними про збільшення/зменшення фінрезультату, яка переноситься до рядка 03 декларації з податку на прибуток (якщо різниці не буде, то рядок 03 декларації матиме нульове значення).  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202411
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202415
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202431
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 808
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202423