• Посилання скопійовано

Нарахування та виплата дивідендів: як облікувати?

Як у бухобліку відбувається нарахування та виплата дивідендів?

Для підприємства рішення власників про виплату дивідендів означатиме наказ їх нарахувати та виплатити (звісно, разом зі сплатою податків, передбачених чинним законодавством).

В бухгалтерському обліку рішення про виплату дивідендів відображається проведенням: Д-т 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» К-т 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами». Підставою для такого проведення має бути, власне, протокол загальних зборів, але на практиці до нього, як правило, складається відповідна бухгалтерська довідка (датою прийняття рішення про виплату дивідендів).

Тобто облік розрахунків за нарахованими дивідендами ведеться на субрахунку 671. За датою прийняття рішення ТОВ за кредитом субрахунку 671 обліковують дивіденди, нараховані учасникам господарських товариств, а також акціонерам — власникам простих і привілейованих акцій (часток у статутному капіталі) за рахунок прибутку або інших джерел, передбачених установчими документами. За дебетом відображається виплата нарахованих дивідендів. Аналітичний облік за цим субрахунком ведеться за кожним засновником (учасником, акціонером). Розподіл прибутку між власниками (нарахування дивідендів) відображається на субрахунку 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді».

Нарахування дивідендів відображається проведенням Д-т 443 К-т 671, а виплата (якщо вона проводиться у грошовій формі) — проведенням Д-т 671 — К-т 301, 311.

Якщо ж виплата проводиться у негрошовій формі, зокрема, майном, то в бухгалтерському обліку така операція розглядається як реалізація такого майна (при цьому, відповідно, заборгованість покупця за майно погашається заліком зобов'язань перед засновником/учасником). Докладно відображення такої операції у бухгалтерських проведеннях на прикладі виплати дивідендів нерухомістю ми розглядали тут.

Зверніть увагу! Як роз'яснюють податківці, методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про зобов'язання, в тому числі перед учасниками (акціонерами) товариств, та її розкриття у фінансовій звітності визначаються П(С)БО 11.

Зобов'язання можуть бути поточними (це зобов'язання, які погашатимуться протягом операційного циклу підприємства або повинні бути погашені протягом 12 місяців починаючи з дати балансу) або довгостроковими (якщо вони не є поточними зобов'язаннями). Це загальне правило з П(С)БО 11 застосовується також до розрахунків з учасниками.

Відповідно до п. 11 П(С)БО 11 поточна кредиторська заборгованість перед учасниками відноситься до поточних зобов'язань. Для такої заборгованості передбачено додатковий рядок 1640 у розділі ІІІ пасиву Балансу (Звіту про фінансовий стан). Поточні зобов'язання відображаються в балансі за сумою погашення, тож сума нарахованих та не погашених зобов'язань перед учасниками, термін погашення яких не перевищує 12 місяців з дати балансу, відображається в фінансовій звітності в тій сумі, що зазначена у протоколі загальних зборів товариства (з урахуванням вже виплаченої суми).

Не можна виключати ситуацію, що статут товариства дозволяє, а загальними зборами буде прийняте рішення почати здійснювати виплату нарахованих дивідендів з періоду, який перевищує 12 місяців від дати балансу. В такому випадку зобов'язання перед учасниками можна кваліфікувати як довгострокове, на яке не нараховуються відсотки. Сума такої довгострокової кредиторської заборгованості відображається у рядку 1515 розділу ІІ пасиву Балансу (Звіту про фінансовий стан). Якщо на наступну дату балансу термін виплати дивідендів становить менш ніж 12 місяців, сума заборгованості набуде статусу поточної заборгованості за довгостроковими зобов'язаннями з включенням її до рядка 1610 розділу ІІІ пасиву Балансу (Звіту про фінансовий стан).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання майна філій на окупованих територіях
    Юрособа має у своєму складі філіі (госпрозрахункові та безбалансові), які розташовані на окупованій території. На цей час у філій в обліку є майно (касові апарати, кошти у касі, печатки). Чи можна списати ці кошти, чи їх потрібно взяти на облік у касу центрального підприємства? Які дії можна вчинити з майном: списати чи чекати деокупації?
    18.03.202411
  • Облік та оподаткування міжнародної технічної допомоги
    Підприємство підписало договір з комунальним підприємством як підрядник, який виконує будівельно-монтажні роботи. Ці роботи фінансує НЕФКО в рамках МТД. Є карта об'єкта з метою звільнення від ПДВ за пп. 197.11 ПКУ. Як відображати це фінансування в бухобліку та яке буде оподаткування?
    18.03.202414
  • Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування
    Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    18.03.20248
  • Облік та оподаткування оплати благодійної допомоги
    До підприємства (платник податку на прибуток, застосовує різниці) письмово звернулася військова частина про надання благодійної допомоги у вигляді часткової оплати на рахунок ФОПа для закупівлі всюдихода. Кошти було перераховано на рахунок ФОПа. Які потрібні документи, щоб провести цю оплату в бухобліку і відобразити у витратах з податку на прибуток?
    14.03.20241 066
  • Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
    Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора
    13.03.202445