• Посилання скопійовано

Токени, GPS-трекери та програма «1С»: як облікувати?

Як в бухобліку відображати придбання та використання токенів для ЕЦП, GPS-трекерів та програмного забезпечення «1С»?

Облік програмного забезпечення 1С

Згідно з п. 5 П(С)БО 8, до нематеріальних активів належить, зокрема, авторське право та суміжні з ним права. До цієї групи, зокрема, включаються права на комп’ютерні програми, крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті.

Водночас, згідно з пп. 14.1.225 ПКУ, роялті — це будь-який платіж, отриманий як винагорода за користування або за надання права на користування будь-яким авторським і суміжним правом: на літературні твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп'ютерні програми. Комп'ютерна програма є об'єктом авторського права (п. 3 ч. 1 ст. 8 Закону №3792-XII, п. 2 ч. 1 ст. 433 ЦКУ). 

Водночас, не вважаються роялті платежі, отримані як винагорода за використання комп’ютерної програми, якщо умови використання обмежено функціональним призначенням такої програми та її відтворення обмежено кількістю копій, необхідних для такого використання (використання кінцевим споживачем). Тобто не буде вважатись роялті, якщо підприємство сплачує кошти за використання комп’ютерної програми у власній господарській діяльності за функціональним призначенням з умовою обмеженого відтворення чи встановлення на робочі місця в обмеженій кількості копій.

Отже, придбана програма 1С спочатку потрапляє на субрахунок 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів». Після введення її в експлуатацію її вартість списується на субрахунок 127 «Інші нематеріальні активи». Субрахунок 125 в даному випадку застосовувати недоречно, оскільки цей рахунок використовується у разі, коли підприємство отримало майнові права інтелектуальної власності на комп’ютерні програми, до яких згідно зі ст. 424 ЦКУ, зокрема, належать право на використання комп’ютерної програми (тобто право на відтворення будь-яким способом та у будь-якій формі комп’ютерної програми, її переробку, продаж тощо), виключне право дозволяти використання комп’ютерної програми тощо.

В подальшому на такий нематеріальний об’єкт нараховується амортизація записом: Дт 92 Кт 133.

 

Облік токену для ЕЦП

Засіб криптографічного захисту інформації відноситься до активів підприємства, оскільки фактично виконуються вимоги до активу, які зазначені у п. 3 НП(С)БО 1, зокрема:

  • ресурс контролюється підприємством;
  • його використання призведе до економічних вигід (в даному випадку - це використання такого ресурсу для здійснення адміністративної діяльності підприємства).

Під визначення нематеріального активу (немонетарний актив, який не має матеріальної форми та може бути ідентифікований) засіб криптографічного захисту не потрапляє, тому його слід обліковувати як матеріальний актив.

Оскільки такий токен використовується підприємством більше одного року, то він відноситься до необоротних активів. А оскільки його вартість зазвичай менше 6 тис. грн. то такий актив є малоцінним необоротним матеріальним активом (МНМА).

Отже, придбання токену відображається на субрахунку 1531 з подальшим введенням в експлуатацію на субрахунок 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи» і нарахуванням амортизації на субрахунок 132 «Знос інших необоротних матеріальних активів».

Відповідно до п. 27 П(С)БО 7 амортизацію МНМА можна нараховувати відразу – у розмірі 100% його вартості у першому місяці використання активу, або в першому місяці списати 50% його вартості, а решту 50% – у місяці вибуття.

Зважаючи на призначення токенів сума нарахованої амортизації відноситься на адміністративні витрати підприємства (рахунок 92).

 

Облік GPS-трекерів

GPS tracker (також GSM-GPS-трекер, GPS-маяк, GPS-термінал) — приймально-передавальний пристрій, призначений для дистанційного стеження за положенням мобільного об'єкта.

Як і у випадку з токеном такий пристрій має матеріальну форму та використовується підприємством більше одного року, а отже це необоротний матеріальний актив. Зважаючи на те, що вартість такого трекеру не перевищує 6 тис. грн, його також доцільно відносити до МНМА (субрахунок 112).

Якщо ж вартість такого трекеру перевищує 6 тис. грн, то він відноситься до основних засобів на субрахунок 106.

Варто зауважити, що вартість трекеру на відміну від тахографу (який вмонтовується безпосередньо в автомобіль) не відноситься на балансову вартість автомобілю.

Сума нарахованої амортизації GPS-трекера відноситься до витрат підприємства в залежності від призначення автомобіля (рахунки 23, 91, 92, 93, 94).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»