• Посилання скопійовано

Курсові різниці при цільовому фінансуванні: що в обліку?

Неприбуткова благодійна організація отримала цільове фінансування в іноземній валюті. Як в такому випадку здійснюється облік курсових різниць? Як можна використовувати залишки на субрахунку 484, які виникають внаслідок різниці між курсом НБУ та курсом продажу валюти?

Питання щодо порядку обліку цільового фінансування, що надається в іноземній валюті, ми розглядали тут та тут. При цьому, варто звернути увагу, що відповідно до  п. 5 П(С)БО 21 операції в іноземній валюті при первісному визнанні перераховуються у валюту звітності за валютним курсом на початок дня дати здійснення операції.

Гривнева сума цільового фінансування фіксується на субрахунку 48 і надалі не перераховується, оскільки цільове фінансування — це немонетарна  стаття балансу. Відповідно до п. 7 П(С)БО 21 на кожну дату балансу немонетарні статті, які відображені за історичною собівартістю і зарахування яких до балансу пов'язано з операцією в іноземній валюті, відображаються за валютним курсом на початок дня дати здійснення операції.

Тож переоцінювати валютний залишок на субрахунку 48 не потрібно.

Водночас, згідно з Інструкцією №291, за кредитом рахунку 48 відображаються кошти цільового призначення, для фінансування певних заходів, за дебетом - використані суми за певними напрямками, визнання їх доходом, а також повернення невикористаних сум.

Таким чином, за дебетом повинно бути відображено не гривневу суму коштів, яка отримана від продажу валюти, а суми витрат, які покриваються таким цільовим фінансуванням. Відповідно, сума на рахунку 48 не може мати від’ємного значення (окрім випадків, коли фінансування надається після понесення витрат), оскільки у разі недостатності сум цільового фінансування і відсутності його додаткового надходження витрати повинні бути покриті за рахунок інших доходів (в даному випадку це буде позитивна різниця між курсом Нацбанку та міжбанківським курсом продажу іноземної валюти).

Наприклад, у разі отримання цільового фінансування в іноземній валюті бухгалтерські записи будуть виглядати так:

  • Дт 312 Кт 484 – 100000,00 грн;
  • Дт 311 Кт 334 – 102000,00 грн;
  • Дт 334 Кт 711 – 2000,00 грн;
  • Дт 92 Кт 631 – 102000,00 грн (понесені витрати);
  • Дт 484 Кт 719 – 100000,00 грн.

Тобто, вважаємо, що  фактично понесені витрати підприємство покриваються двома частинами:

  • 100000,00 грн – за рахунок цільового фінансування яке було відображено за курсом на дату надходження;
  • 2000,00 грн – за рахунок доходу від позитивної курсової різниці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • ТОВ передало в оренду обладнання: нюанси обліку та оподаткування
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, ПДВ, виробляє будівельні матеріали на замовлення покупця з використанням його торгової марки. Виробник має на балансі обладнання та хоче передати в оренду клієнтам покупця. Чи може підприємство надати обладнання в оренду? Як відобразити дану операцію в обліку?
    Сьогодні 13:196
  • Придбання квадроциклу для військовослужбовця: відображення в обліку та оподаткування
    Приватне підприємство планує придбати квадроцикл та передати його безпосередньо військовослужбовцю. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:1512
  • Облік погашення кредиту замість банку факторинговій компанії
    : У 2012 році ТОВ отримало в банку кредит. У 2014 році банк передав кредит факторинговій компанії. Протягом 2012 – 2023 рр. між банком, НБУ, фактором тривали судові справи. Відсотки за кредитом ТОВ не виставлялися. У 2023 році кредит виставлено на аукціон і продано новому кредитору. Згодом за вимогою кредитора ТОВ відшкодувало вартість кредиту, за ціною менше балансової. Як ці операції відобразати в обліку?
    Сьогодні 12:088
  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:154
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:0211