• Посилання скопійовано

Продаж нерухомого майна юрособою-"єдинником": облік, оподаткування та документальне оформлення

Товариство (платник ЄП 5%) продало нерухоме майно для фізособи через договір купівлі-продажу (є витяг з Держреєстру речових прав на нерухоме майно). Які подальші дії ТОВ? Як відобразити документально це в бухгалтерському та податковому обліку?

Документальне оформлення

Внаслідок продажу ОЗ (а нерухомість є ОЗ) об'єкт ОЗ списується з балансу. Але перед списанням слід виконати низку організаційних дій. Операція з реалізації ОЗ — це фактично дві взаємопов'язані між собою операції:

  • переведення ОЗ до групи вибуття, утримуваної для продажу;
  • власне операція продажу.

Якщо прийнято рішення про продаж основного засобу, який перебуває на балансі підприємства, насамперед слід підтвердити це наказом (розпорядженням) керівника.

Можливість продажу визначає постійно діюча комісія. Саме ця комісія складає акти на приймання-передачу (у цьому разі — на вибуття ОЗ). Якщо переведення ОЗ до необоротних активів, утримуваних для продажу, відбулося одночасно з реалізацією такого ОЗ, то Акт приймання-передачі ОЗ (типова форма №ОЗ-1) складається у трьох примірниках: перші два залишаються у підприємства-продавця (перший примірник додається до звіту, а другий — до повідомлення на передачу та для акцепту), третій — передається покупцю.

Якщо ж лише приймається рішення про переведення ОЗ до необоротних активів, утримуваних для продажу, то також слід оформити Акт приймання-передачі ОЗ (типова форма №ОЗ-1), але тільки у двох примірниках (з місця експлуатації на склад).

Надалі при безпосередній реалізації ОЗ треба скласти звичайну видаткову накладну на покупця ОЗ. Iнформацію про вибуття ОЗ також слід відобразити в Iнвентарній картці обліку основних засобів (типова форма №ОЗ-6) та Картці обліку руху основних засобів (типова форма №ОЗ-8).

Що стосується бухобліку та оподаткування ЄП такої операції, то детально про це ми писали тут. Про податок на нерухомість, земельний податок, про необхідність експертної оцінки нерухомості у зв’язку із продажем нерухомості фізособі ми детально писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»