• Посилання скопійовано

У додатку АМ до декларації з прибутку зроблено помилку: як виправити?

У графі «Балансова вартість на кінець звітного періоду» додатку АМ до декларації з прибутку за 2018 допущено помилку (зайвий нуль) за кодом рядка А3. Також завищено загальну суму за кодом рядка А17. Розраховану амортизацію зазначено та перенесено до додатку РІ правильно. Як виправити помилку?

Нагадаємо, що у додаток РІ, зокрема, у рядок 1.2.1 переноситься показник із додатку АМ. Це значення графи 5 рядка 1.2.1, а саме розрахована сума амортизації відповідно до пп. 138.3 ПКУ. Ця сума відображається у складі різниць, що зменшують фінрезультат до оподаткування.

При заповнені додатку АМ за І квартал за 2019 рік графа 3 повинна збігатися із графою 4 додатку АМ за 2018 рік. Відповідно, якщо у цьому додатку за 2018 рік було допущено помилку, то вона не буде співпадати із відповідною графою у додатку АМ за І квартал 2019 року.

Слід зауважити, що помилка, яку зробив платник, не вплинула на фінрезультат. Це означає, що така помилка не призвела до зменшення або збільшення податку на прибуток. При умові, що неправильно вказана балансова вартість не вплинула на розрахунок амортизації.

Отже, показник балансової вартості ОЗ групи 3 на кінець звітного періоду завищено. Аналогічна неточність міститься у загальному рядку А17 графи 4.

 

Відображення у декларації

Відповідно до п. 50.1 ПКУ у разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації.

Враховуючи, що помилка не вплинула на об’єкт оподаткування, то в усіх рядках основної частини декларації за 2018 рік з позначкою «Уточнююча» слід відобразити аналогічні показники, що й у декларації, яка виправляється.

У разі подання уточнюючої декларації у полі 2 «Звітний (податковий) період» та у полі 3 «Звітний (податковий) період, що уточнюється» відображається звітний (податковий) період, що уточнюється (додатково див. «ЗІР», підкатегорія 102.23.02).

Разом з уточненою декларацією слід подати додатки, незалежно від того, змінилися в результаті виправлення помилки раніше відображені в них показники, чи ні. Оскільки, якщо в уточнюючій декларації заповнено якийсь рядок, показник якого взято із додатку, то такий додаток теж потрібно заповнити незалежно від того, чи стосувалася це помилки (виняток тільки додаток ВП (він не подається)).

Показники додатків з позначкою «Уточнююча» переписують зі звітних додатків, а показники, в яких було допущено помилку, переносять в уже виправленому вигляді (без помилки). У полі наприкінці декларації слід поставити позначку про подання додатка АМ та інших.

 

Виправлення додатку

У додатку АМ за 2018 рік з позначкою «Уточнююча», у рядках А3 та А17, графі 4 слід відобразити правильну суму балансової вартості ОЗ.

 

Подання фінзвітності

Фінзвітність за 2018 рік разом з уточнюючою декларацією та додатком АМ за 2018 рік подавати не потрібно.

У разі виправлення помилок в уточнюючій декларації платник податку може не подавати фінансову звітність повторно за умови, що показники фінансової звітності, поданої з декларацією за відповідні звітні періоди, не підлягають виправленню.

Платник податку на прибуток повинен подати виправлену фінансову звітність у разі, якщо виправляються показники, відображені у рядках 01 «Дохід від будь – якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку» та 02 «Фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток), визначений у фінансовій звітності відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (+, –)» декларації за минулий звітний (податковий) період (додатково див. «ЗІР»підкатегорія 102.23.02).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    Сьогодні 11:069
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202417
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202430
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202415