• Посилання скопійовано

Відображення в бухобліку блокування/розблокування цінних паперів

Підприємство має на балансі цінні папери. Через їх блокування на звітну дату балансу знецінило їх вартість до нуля (був показаний збиток від знецінення та відображено збільшення фінрезультату в звітному році). В наступному звітному році ці цінні папери було розблоковано. Підприємство оцінило їх за справедливою вартістю згідно з біржовою довідкою, внаслідок чого визнало прибуток. Чи правильні були дії і якими бухпроведеннями оформлюються ці операції?

На початку слід зазначити, що цінні папери, які належать підприємству на праві власності, як правило, є частиною його активів. Щодо бухобліку таких активів за МСФЗ читайте тут, ми ж розглянемо норми національних стандартів. 

Нагадаємо, що згідно з НП(С)БО 1 активи – це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигод у майбутньому. І ось, якщо вигоди у майбутньому не очікуються (зокрема, через блокування цінних паперів), підприємству немає сенсу визнавати цінні папери активом, і в такому випадку вони не просто знецінюються, а списуються з балансу через невідповідність ознакам активу. 

Інша справа – переоцінка активів. На жаль, у запитанні не уточнюється, які саме цінні папери має на балансі підприємство. Але щодо оцінки, за якою вони відображаються в бухобліку, слід застосовувати П(С)БО 13. Зауважимо, що цей стандарт розрізняє фінансові активи (як складову фінансових інструментів підприємства) і фінансові активи, призначені для перепродажу (які є складовою фінансових активів підприємства і, на нашу думку, в запитанні йдеться саме про цей вид активу). 

Фінансові інструменти первісно оцінюють  та  відображають за  їх  фактичною собівартістю,  яка  складається із справедливої вартості активів,  зобов'язань або інструментів власного капіталу, наданих   або   отриманих   в   обмін  на  відповідний  фінансовий інструмент, і витрат, які безпосередньо пов'язані з придбанням або вибуттям фінансового інструмента (комісійні,  обов'язкові збори та платежі при передачі цінних паперів тощо).  Отже, якщо підприємство придбало цінні папери за договором купівлі-продажу, оприбутковує вона такий актив за такою фактичною собівартістю. 

Але на кожну наступну після визнання дату  балансу  фінансові активи оцінюються за їх справедливою вартістю, крім: 

  • дебіторської   заборгованості,   яка  не  призначена  для перепродажу; 
  • фінансових інвестицій,  які утримуються підприємством  до їх погашення; 
  • фінансових активів,  справедливу вартість яких неможливо достовірно визначити; 
  • фінансових інвестицій та інших фінансових активів,  щодо яких не застосовується оцінка за справедливою вартістю.

Визначення справедливої вартості наразі подано лише у п. 4 П(С)БО 19. Це - сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату.  Тобто, в частині цінних паперів справедлива вартість - це їх ринкова ціна. Визначити її можна по-різному, П(С)БО та Закон про оцінку не вимагають залучання для цього незалежного експерта.  

Якщо підприємство має інформацію про те, що справедлива вартість цінних паперів суттєво відрізняється від їх фактичної собівартості, такий актив доведеться переоцінити.

Збільшення  або  зменшення балансової вартості фінансових інструментів,  які не  є  об'єктом  хеджування  та  оцінюються  за справедливою  вартістю,  визнається  іншими  доходами  або  іншими витратами. У такому випадку треба робити проведення Дт 352 Кт 740 та Дт 970 Кт 352, відповідно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202413
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202461
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442