• Посилання скопійовано

Переоцінка сільгосппродукції у сільгоспвиробника: відображення в бухобліку

За результатами госпдіяльності підприємства в кінці року виникає необхідність дооцінки або уцінки планової собівартості сільгосппродукції, яка є в залишках реалізованої. Як це правильно відобразити в бухобліку? Де відобразити у балансі?

Порядок переоцінки сільгосппродукції прописаний у П(С)БО 30 та Методрекомендаціях №1315.

Так, згідно з п. 6.1 Методрекомендацій №1315 та п. 12 П(С)БО 30 сільськогосподарська продукція та додаткові біологічні активи при їх первісному визнанні оцінюються:

  • за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу;
  • або за виробничою собівартістю відповідно до П(С)БО 16.

Згідно з п. 7.4 Методрекомендацій №1315 доходи (витрати) від первісного визнання сільськогосподарської продукції включаються до складу інших операційних доходів (витрат):

  • в кінці звітного (календарного) року;
  • або на кожну дату балансу з коригуванням до фактичної суми доходів (витрат) від первісного визнання сільськогосподарської продукції, визначеної в кінці звітного (календарного) року.

Такі доходи (витрати) визначаються як різниця між вартістю біологічних активів і сільськогосподарської продукції, оцінених за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу, та витратами, пов'язаними з біологічними перетвореннями, які були понесені для отримання біологічних активів та сільськогосподарської продукції (абз. 2 п. 7.1 Методрекомендацій №1315).

Відповідно до п. 7.3 Методрекомендацій №1315 такі доходи (витрати) визначаються за кожним об'єктом обліку біологічних активів, з цією метою на рахунку обліку виробництва має бути забезпечена відповідність між витратами, пов'язаними з біологічними перетвореннями, та вартістю отриманих біологічних активів і сільськогосподарської продукції за окремими видами біологічних активів та/або їх групами.

Відповідно до Інструкції №291 на субрахунках 710 та 910 ведеться облік доходів (витрат) від первісного визнання активів, які обліковуються за справедливою вартістю, зокрема, дохід від первісного визнання сільськогосподарської продукції.

Таким чином, доходи (витрати) від первісного визнання відображаються так: Дт 23 Кт 710 або Дт 940 Кт 23.

Згідно з п. 12 П(С)БО 30 сільгосппродукцію після її первинного визнання оцінюють і відображають відповідно до норм П(С)БО 9, а тому звернемося до п. 24 даного стандарту.

Так, запаси відображаються в бухобліку і звітності на дату балансу за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації.

Згідно з п. 5.8 Методрекомендацій №2 сума уцінки первісної вартості запасів до чистої вартості реалізації на дату балансу включається до складу інших операційних витрат за дебетом субрахунку 946 «Втрати від знецінення запасів» із зменшенням фактичної (балансової) вартості відповідних запасів.

А якщо чиста вартість реалізації запасів, що раніше були уцінені та є активами на дату балансу, надалі збільшується, то на суму збільшення чистої вартості реалізації в межах величини попереднього зменшення (уцінки) визнається інший операційний дохід за кредитом субрахунку 719 «Інші доходи від операційної діяльності» із збільшенням балансової вартості відповідних запасів.

Таким чином, якщо на дату балансу очікувана ціна реалізації (за вирахуванням очікуваних витрат на реалізацію) сільгосппродукції менша, ніж вартість, за якою вона відображена в обліку, сільгосппідприємство має відобразити її за чистою вартістю реалізації. Різницю відображають записом: Дт 946 Кт 27. А якщо в наступних звітних періодах чиста вартість раніше уціненої сільгосппродукції збільшується, то записом: Дт 27 Кт 719.

Крім цього відзначемо, що згідно з п. 20 П(С)БО 30 доходи  від  реалізації  запасів - сільськогосподарської продукції,  оцінка  яких здійснюється за справедливою  вартістю  за вирахуванням очікуваних витрат на місці продажу, визначаються  відповідно  до П(С)БО 15. При  цьому собівартість реалізованої сільськогосподарської  продукції  дорівнює  вартості, за якою вони відображаються в обліку на дату реалізації. 

Що стосується відображення доходів та витрат у балансі, то у рядку 1100 «Запаси» фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва відображається сальдо Дт 20, 22, 23, 25, 26, 27, 28 (згорнуте сальдо без урахування субрахунку 286). А у звіті про фінрезультати у рядку 2120 «Інші операційні доходи» відображаються обороти за Дт 71 із Кт 791, у рядку 2180 «Інші операційні витрати» - обороти за Кт 94 із Дт 791.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    Сьогодні 12:061
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    Сьогодні 10:193
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202413
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202422
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202436