• Посилання скопійовано

Продаж товарів із незворотною тарою: облік та оподаткування

Приватне підприємство (платник податку на прибуток та ПДВ) реалізує продукцію покупцям разом з дерев’яними піддонами, на яких вона розміщується. Вартість піддонів у видаткових накладних не виділяється. За договором піддони поверненню не підлягають. Який бухоблік операцій з такими піддонами? Які податкові наслідки?

Оскільки договором передбачено, що тара (піддони) постачальнику не повертаються, то, відповідно, така тара є незворотною. Таким чином, придбання такої тари доцільно обліковувати у складі запасів, а саме на субрахунку 284 «Тара під товарами».

Згідно з п. 19 П(С)БО 6 витрати на збут (рахунок 93) включають такі витрати, пов'язані з реалізацією (збутом) продукції (товарів, робіт, послуг), зокрема витрати пакувальних матеріалів для затарювання готової продукції на складах готової продукції.

Тобто піддони, які були використані для транспортування продукції до покупця, і які не повертаються, доцільно списувати саме на рахунок 93 «Витрати на збут».

Використання таких піддонів варто оформлювати актом списання.

 

ПДВ

Оскільки постачання тари окремо у видаткових документах не виділено, а також те, що такі піддони списуються за відповідним актом (а отже, вартість піддонів хоч і опосередковано, але потрапляє у ціну реалізованої продукції), то нараховувати ПЗ з ПДВ на вартість таких піддонів не потрібно.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому податкових різниць в даному випадку не виникає. Вартість піддонів потрапить до складу витрат і, відповідно, в подальшому буде враховуватися при обчисленні об’єкту оподаткування податком на прибуток.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»