• Посилання скопійовано

Право на онлайн-сервіси та доступи до програмної продукції: чи є ПДВ?

Резидент України купує у нерезидента права на онлайн-сервіси, доступи до програмної продукції. Нерезидент надає право резиденту відтворювати та розповсюджувати програмне забезпечення (доступ до нього, онлайн-сервіс) в межах України. Як в бухобліку відобразити ці операції? Чи відносяться такі операції до звільнених від ПДВ?

Перш за все важливим моментом є визначення суті операції у ЗЕД-договорі та у підтверджувальних документах, адже саме від характеру такої операції залежить відображення її у бухобліку та оподаткування ПДВ.

За пп. 14.1.225 ПКУ не вважаються роялті, зокрема, платежі, отримані за придбання примірників (копій, екземплярів) об’єктів інтелектуальної власності, у тому числі в електронній формі, для використання за своїм функціональним призначенням для кінцевого споживання або для перепродажу такого примірника (копії, екземпляра). Як наслідок у ЗЕД-контракті та первинних документах повинно це прослідковуватися. Наприклад, «надається право доступу до файлів, онлайн-сервісів та на розповсюдження примірників програмної продукції без права на їх відтворення».

 

Бухоблік

Відображення в бухобліку придбаного право доступу залежить від майбутнього використання онлайн-сервісів. Із суті запитання випливає, що підприємство придбаває доступ з метою перепродажу такого доступу іншим клієнтам. 

Відповідно до п. 7 П(С)БО 16 витрати визнаються витратами певного періоду  одночасно  з  визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Витрати, які неможливо  прямо  пов'язати  з  доходом  певного періоду,  відображаються у складі витрат того звітного періоду,  у якому вони були здійснені.

У випадку з наданням послуг мета обліку – визначити, скільки коштує підприємству їх надання. Відповідно до п. 11 П(С)БО 16 підприємство самостійно визначає собівартість наданих послуг. Проте з такими послугами як право на онлайн-сервіси, доступи до ПЗ, вкрай важко прорахувати співвідношення понесених витрат до доходу, для отримання якого були понесені ці витрати.

Витрати на придбання онлайн-сервісу, доступ до ПЗ можна обліковувати за Дт рахунку 91 «Загальновиробничі витрати» з подальшим віднесенням до собівартості наданих послуг клієнтам (робиться проведення Дт 23 Кт 91 та Дт 903 Кт 23).

Також можна запропонувати інший варіант обліку. Придбані послуги у нерезидента можна віднести на рахунок 39 «Витрати майбутніх періодів». Цей рахунок призначено для узагальнення інформації щодо здійснених витрат у звітному періоді, які підлягають віднесенню на витрати в майбутніх звітних періодах одночасно з визнанням доходів. Надалі сума витрат з рахунку 39 списується на субрахунок 903 у міру отримання доходів від надання доступу клієнтам в Україні.

 

ПДВ

Відповідно до п. 26-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ  тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті. Для цілей цього пункту до програмної продукції відносяться зокрема: результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них.

Для того, щоб скористатися зазначеною нормою, потрібно уважно аналізувати умови договору. Так, наприклад, в ІПК від 16.05.2018 р. №2185/6/99-99-15-03-02-15/ІПК повідомляється, що у разі, якщо під наданням платником податку - постачальником доступу покупцю до відповідного контенту у звуковій, текстовій або графічній формах, розміщеного на WAP - порталі і/або НТТР, розуміється виключно надання права на пошук, обробку, отримання інформації та інші аналогічні дії, що здійснюються за допомогою такого контенту, без фактичного постачання покупцю програмної продукції (її копії), то операція з надання такого доступу розцінюється як операція з надання послуг із пошуку, обробки, отримання інформації та інших аналогічних дій, яка підлягає оподаткуванню ПДВ за ставкою 20%. 

Якщо надається доступ покупцю до відповідного контенту у звуковій, текстовій або графічній формах, розміщеного на WAP - порталі і/або НТТР, та скориставшись таким доступом покупець отримує програмну продукцію (її копію), то для цілей оподаткування ПДВ операція з надання доступу до такого контенту розцінюється як операція з постачання програмної продукції, яка звільняється від оподаткування ПДВ відповідно до п. 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

Якщо покупцю надається доступ до програмної продукції, у т.ч. онлайн-сервісу (інтернет-сервісу, інтернет-платформи), та скориставшись таким доступом платник отримує програмну продукцію (її копію), то для цілей оподаткування ПДВ операція з надання доступу до онлайн- сервісу (інтернет-сервісу, інтернет-платформи) також розцінюється як  звільнена від ПДВ операція.

Отже, щоб скористатися звільненням від ПДВ, слід приділяти особливу увагу суті операції. З договорів та первинних документів повинно чітко прослідковуватися, чи є операція постачанням програмної продукції, чи ні.

Нагадаємо, що місцем постачання послуг з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем, є місце реєстрації отримувача. Відповідно, отримання послуг від нерезидента за ст. 208 ПКУ може оподатковуватися ПДВ за ставкою 20%, якщо за своєю суттю такі послуги не підпадають під дію п. 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»