• Посилання скопійовано

Безоплатний експорт продукції власного виробництва: як відобразити в обліку?

Як в бухобліку відображається безоплатний експорт продукції власного виробництва? Які податкові наслідки такої операції?

Бухоблік

Бухоблік безоплатного експорту продукції не відрізняється від звичайного експорту, окрім того, що при цьому у суб’єкта господарювання не виникає дохід. Сума сплачених митних платежів, а також брокерських послуг відображається за дебетом рахунку відповідних витрат (в даному випадку буде рахунок 93). Рахунок витрат вибирається виходячи з того, з якою метою здійснюється такий безоплатний експорт: наприклад, безоплатне постачання зразків продукції доцільно віднести на рахунок 93.

 

Податок на прибуток

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУ об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому п. 140.5 ПКУ передбачено, що фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб).

Таким чином, суб’єкт господарювання, який застосовує податкові різниці з податку на прибуток, має збільшити фінрезультат до оподаткування на вартість  безоплатно експортованої продукції.

 

ПДВ

Відповідно до п. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін.

При цьому, у інформаційно-довідковому ресурсі "ЗІР" (категорія 101.07) податківці зазначають таке:

  • «Операції з постачання товарів (в т.ч. і безоплатного постачання) за межі митної території України у митному режимі експорту, за якими ціна придбання/звичайна ціна/балансова (залишкова) вартість перевищує фактичну ціну (договірну вартість) оподатковуються за нульовою ставкою.
  • Необхідність складання другої податкової накладної на суму перевищення експортованих товарів відсутні».

Таким чином, можна прийти до висновку, що на операцію з безоплатного експорту продукції власного виробництва, платник податку складає одну податкову накладну з типом причини – 07, зі ставкою оподаткування 0% та базою оподаткування визначеної виходячи із звичайної ціни на таку продукцію (про звичайні ціни тут).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»