• Посилання скопійовано

Імпорт безкоштовної продукції неплатником ПДВ: як облікувати?

Підприємство (загальна система, неплатник ПДВ) надає маркетингові послуги нерезиденту. Для здійснення діяльності від нерезидента безкоштовно отримано рекламну продукцію (сплачено мито, ПДВ та брокерські послуги). Як відобразити сплачений ПДВ? Чи потрібно реєструватись платником ПДВ? За якою вартістю оприбуткувати рекламну продукцію?

Підприємство - неплатник ПДВ, що ввозить товари на митну територію України, згідно з п. 3 ст. 180.1 ПКУ є платником цього податку. Однак, право на податковий кредит на такий сплачений ПДВ у нього не виникає. При цьому, безпосередньо така операція не призводить до обов’язку реєстрації платником ПДВ. Відповідно до п. 181.1 ПКУ під обов'язкову реєстрацію як платника ПДВ підпадає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V Кодексу, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ).

Відповідно до п. 9 П(С)БО 9, зазначені у ВМД суми нарахованого ПДВ включаються до собівартості отриманого імпортного товару як фактичні витрати, що беруть участь у формуванні первісної вартості. Суми платежів на митницю у регістрах бухобліку відображають проведенням Дт 377 — Кт 311. У бухобліку на суму ПДВ та мита, задекларовану в ВМД, виконується проведення Дт 20 — Кт 377. Витрати на оплату послуг митного брокера також відносяться на собівартість отриманого товару.

Оскільки такі зразки отримуються безкоштовно, то первісною вартістю запасів, визнається їх справедлива вартість з урахуванням вищезазначених витрат. Справедлива вартість - сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату.

При цьому, вартість безоплатно отриманих активів в момент їх отримання призводить до виникнення у їх отримувача доходу у розмірі справедливої вартості таких активів (п. 5 П(С)БО 15).

У бухобліку отримані запаси оприбутковуються на дебет рахунків обліку відповідних їх видів (наприклад рахунок 20) у кореспонденції з кредитом субрахунку 718 «Дохід від безоплатно отриманих оборотних активів».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»