• Посилання скопійовано

Чи подавати Повідомлення КІК при зміні частки?

Фізособа набула частку у КІК в 2017 році (25%, резиденти України володіють часткою більше 50%). У 2023 році відбулася зміна частки – до 37,2% (резиденти України володіють часткою більше 50%). Чи подавати Повідомлення про КІК?

Чи є фізособа контролюючою особою?

Відповідно до пп. 39-2.1.2 ПКУ контролюючою особою є фізична особа або юридична особа - резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії (КІК). Зокрема, іноземна компанія визнається КІК, якщо фізична особа - резидент України або юридична особа - резидент України:

а) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50%;

б) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 10% (для 2022 та 2023 році згідно з п. 54 підр. 10 розд. ХХ ПКУ – 25%), за умови що декілька фізичних осіб - резидентів України та/або юридичних осіб - резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відсотків, або

в) окремо або разом з іншими резидентами України - пов’язаними особами здійснює фактичний контроль над іноземною юридичною особою.

Оскільки частка фізособи спершу була 25%, а в 2023 р. збільшился до 37,2%, а інші резиденти володіють часткою більше 50%, то така фізособа є контролюючою особою. Це означає, що така особа має подавати в загальному порядку звіт про КІК. Про таку звітність можна почитати, приміром, тут.

 

Чи подавати Повідомлення про набуття частки в 2017 році

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (103.29): «Чи подають ФО – резиденти повідомлення про набуття участі у контрольованих іноземних компаніях (КІК), якщо набуття частки відбулося до 31.12.2021?».

ДПС відповідає, що підстав для подання Повідомлення КІК не виникає, оскільки Повідомлення подається до контролюючого органу фізособами – резидентами України по фактам такого набуття або відчуження, що відбулись починаючи з 01.01.2022.

Такий висновок ДПС робить на підставі того, що Закон № 466-ІХ, яким ПКУ доповнено ст. 39-2, набув чинності з 01.01.2022 року.

Тож в розглядуваній ситуації фізособа не подає Повідомлення про набуття частки в 2017 році.

 

Чи подавати Повідомлення в 2023 році

Випадки, в яких слід подавати Повідомлення, наведені в п. 39-2.5.5 ПКУ. Наприклад, контролююча особа зобов’язана повідомляти контролюючий орган про кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог цієї статті.

Тобто, за буквального розуміння цієї норми, Повідомлення подають тільки під час первісного набуття частки, внаслідок чого резидент стає контролюючою особою.

Але податкова служба має іншу думку з цього питання.

Наприклад, читаємо відповідь ДПС на питання в ЗІР (103.29): «Чи потрібно ФО – резиденту – контролюючій особі подавати до контролюючого органу нове повідомлення про набуття участі у контрольованих іноземних компаніях (КІК), якщо вона вже здійснює фактичний контроль, але збільшує розмір частки в активах іноземної ЮО?».

ДПС відповідає, що так, повинна повідомляти про збільшення розміру частки.

Щоправда, в обгрунтування такої думки ДПС наводить лише процитовану нами норму п. 39-2.5.5 ПКУ. А там не сказано про необхідність подання Повідомлення у разі збільшення частки.

Але ж оскільки така думка є, для уникнення непорозумінь з податковою службою рекомендуємо таки подавати Повідомлення.

 

Що буде за неподання Повідомлення

Повідомлення надсилається до контролюючого органу протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю) (див. пп. 39-2.5.5 ПКУ). Але штрафу за несвоєчасне подання Повідомлення немає. Про це ДПС писала тут.

Тому якщо контролююча особа не подала Повідомлення вчасно, вона може це зробити пізніше, коли виявила таку помилку.

А от за ненадання Повідомлення буде мільйонний штраф, про що можна почитати тут.

Як заповнити Повідомлення, можна почитати тут, тут.

Про подання Повідомлення можна також почитати тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»

  • Виправлення помилки і трансфертне ціноутворення
    Чи має вплив на обрахунок обсягу операцій з контрагентом нерезидентом пов'язаною особою за 2023 рік операція, яка фактично була здійснена підприємством у 2022 році, але відображена в бухгалтерському обліку підприємства у 2023 році як виправлення помилки, через 441 субрахунок, відповідно до НП(С)БО 6?
    09.05.202421
  • Оприбуткування готівки при міжнародних перевезеннях пасажирів
    Підприємство здійснює міжнародні перевезення пасажирів, розрахунки проводяться із використанням квитків із нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю та відповідно до п. 4 ст. 9 Закону про РРО, воно звільняється від обов’язку застосування РРО та/або ПРРО, розрахункових книжок та ведення КОРО. Як правильно оприбутковувати готівку за продані квитки в автобусах в касу підприємства?
    09.04.202411
  • Як відшкодувати витрати на конвертацію валют з особистої картки працівника?
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, оплачує рекламні послуги Фейсбук, які надає нерезидент. Відповідно до умов договору підприємству створено акаунт. Оплата послуг здійснюється з особистої картки працівника. Виписка по акаунту є актом наданих послуг і формується в гривні, а оплата в валюті. Як відшкодувати працівнику витрати на конвертацію валют?
    29.03.2024529
  • Як включити скоригований прибуток КІК за 2022 у декларацію за 2023 рік?
    Звітність з податку на прибуток резидента Дія Сіті (платник ПНВК) + КІК. Як відзвітувати по КІК за 2022 рік? Чи потрібно уточнювати декларацію на прибуток підприємства на загальних умовах за 2022 рік?
    06.03.202497
  • Компенсація невикористаної додаткової та щорічної відпусток при звільненні під час відпустки для догляду за дитиною
    Працівниця прийнята на роботу 01.05.2020 року. Після народження другої дитини 10.03.2021 р. має право на додаткову відпустку на дітей. З 01.09.2021 р. – у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років. Звільняється за угодою сторін - 04.03.2024 р. Скільки днів компенсації основної та додаткової відпустки нарахувати? Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?
    04.03.20248992