• Посилання скопійовано

Звітність КІК щодо новоствореної юрособи

Фізособа в листопаді 2023 року зареєструвала підприємство за кордоном (КІК). Дохід по КІК в 2023 році не отримувався. Чи потрібно подавати звітність по КІК за 2023 рік?

У пп. 39-2.5.1 ПКУ вказано: «Для цілей податкового контролю за оподаткуванням прибутку контрольованої іноземної компанії звітним (податковим) періодом є календарний рік або інший звітний період контрольованої іноземної компанії, що закінчується протягом календарного року».

Тобто, для новоствореного підприємства законодавством країни, резидентом якої є таке підприємство, може встановлюватися спеціальний податковий період.

Наприклад, для України згідно з ч. 2 ст. 13 Закону про бухоблік перший звітний період новоствореного підприємства може бути менш як 12 місяців, але не більш як 15 місяців.

Тобто, якщо підприємство створено з жовтня по грудень 2023 року, першим звітним періодом для складання фінзвітності може бути період з для створення по кінець 2024 року. 

Схожі правила існують і в інших країнах. Тож, якщо таке правило існує і в країні, де зареєстроване підприємство в даній ситуації, фінзвітність вперше може подаватися за наслідками періоду з листопада 2023 року по грудень 2024 року. Тобто, така фінзвітність подаватиметься у 2025 році. І Звіт про КІК також слід буде подавати в 2025 році.

Але думка ДПС з цього питання нам невідома. Тому може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

З іншої сторони, підприємство (КІК) може обрати першим звітним періодом листопад – грудень 2023 року. В такому разі воно має складати фінзвітність за такий період. А якщо воно складатиме за такий період фінзвітність, то в загальному порядку має подавати звіт про КІК за 2023 рік до 10 травня 2024 року, разом з декларацією про майновий стан і доходи.

Звіт про КІК подається, навіть якщо доходи не отримувалися. Про це ми писали тут.

Окрім того, разом з декларацією про майновий стан і доходи слід подавати і додаток КІК. Але у рядках 01 – 06 таблиці такого додатку проставляється нуль. Саме так відповідає ДПС на питання в ЗІР (103.29): «Чи подається Додаток «КІК» до декларації про майновий стан та доходи (далі – Декларація) та чи заповнюється рядок 10.14 розд. ІІ Декларації, якщо загальний сукупний дохід усіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду, та у платника податку є обов’язок із подання декларації з інших підстав?».

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»

  • Виправлення помилки і трансфертне ціноутворення
    Чи має вплив на обрахунок обсягу операцій з контрагентом нерезидентом пов'язаною особою за 2023 рік операція, яка фактично була здійснена підприємством у 2022 році, але відображена в бухгалтерському обліку підприємства у 2023 році як виправлення помилки, через 441 субрахунок, відповідно до НП(С)БО 6?
    09.05.202421
  • Оприбуткування готівки при міжнародних перевезеннях пасажирів
    Підприємство здійснює міжнародні перевезення пасажирів, розрахунки проводяться із використанням квитків із нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю та відповідно до п. 4 ст. 9 Закону про РРО, воно звільняється від обов’язку застосування РРО та/або ПРРО, розрахункових книжок та ведення КОРО. Як правильно оприбутковувати готівку за продані квитки в автобусах в касу підприємства?
    09.04.202411
  • Як відшкодувати витрати на конвертацію валют з особистої картки працівника?
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, оплачує рекламні послуги Фейсбук, які надає нерезидент. Відповідно до умов договору підприємству створено акаунт. Оплата послуг здійснюється з особистої картки працівника. Виписка по акаунту є актом наданих послуг і формується в гривні, а оплата в валюті. Як відшкодувати працівнику витрати на конвертацію валют?
    29.03.2024529
  • Як включити скоригований прибуток КІК за 2022 у декларацію за 2023 рік?
    Звітність з податку на прибуток резидента Дія Сіті (платник ПНВК) + КІК. Як відзвітувати по КІК за 2022 рік? Чи потрібно уточнювати декларацію на прибуток підприємства на загальних умовах за 2022 рік?
    06.03.202497
  • Компенсація невикористаної додаткової та щорічної відпусток при звільненні під час відпустки для догляду за дитиною
    Працівниця прийнята на роботу 01.05.2020 року. Після народження другої дитини 10.03.2021 р. має право на додаткову відпустку на дітей. З 01.09.2021 р. – у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років. Звільняється за угодою сторін - 04.03.2024 р. Скільки днів компенсації основної та додаткової відпустки нарахувати? Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?
    04.03.20249002