• Посилання скопійовано

Придбали ПЗ — це товар чи послуга?

Підприємство придбаває у нерезидента програмну продукцію (в т.ч. будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу ПЗ, прав на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу) та/або права на використання ПЗ згідно з ліцензійним договором. Це придбання товару чи послуги?

Однозначної відповіді це питання не має. Воно вирішується залежно від особливостей кожної конкретної ситуації і мети.

 

ПДВ

Відповідно до пп. 14.1.191 ПКУ, постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду. 

Товари - матеріальні та нематеріальні активи, у тому числі земельні ділянки, земельні частки (паї), а також цінні папери та деривативи, що використовуються у будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення (пп. 14.1.244 ПКУ). 

Відповідно до пп. 14.1.185 ПКУ постачання послуг - будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності. 

Визначення терміну "послуги" в ПКУ немає. Хоча постачанням послуг є постачання всього, що не є товаром, а також різноманітних прав стосовно об’єктів прав інтелектуальної власності. Тобто, навіть якщо підприємство придбало певні права для їх подальшого продажу, то з точки зору цивільних відносин між продавцем і покупцем вони будуть товаром, але для цілей оподаткування ПДВ це будуть послуги.

Тому з точки зору ПДВ, придбаваючи програмну продукцію (в т.ч. будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу ПЗ, прав на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу) та/або права на використання ПЗ згідно з ліцензійним договором, підприємство придбаває, як правило, послуги.

Це означає, що і при оподаткуванні ПДВ до програмної продукції слід відноситися як до послуг. Наприклад, визначати місце постачання, як для послуг, податкову накладну виписувати як для послуг тощо.

У своїх численних консультаціях податкова служба також розглядає подібні операції як постачання послуг.

Наприклад, дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.04): "Чи підлягають оподаткуванню ПДВ операції з надання майнових прав інтелектуальної власності, створення за замовленням та використання об’єктів права інтелектуальної власності, у тому числі за ліцензійними договорами?".

ДПС відповідає, що операція з постачання платником ПДВ резиденту майнових прав інтелектуальної власності, створення за замовленням та використання об’єктів права інтелектуальної власності, у тому числі за ліцензійними договорами є об’єктом оподаткування ПДВ, оскільки місцем постачання таких послуг вважається місце постачання їх на митній території України. А при поставці нерезиденту операція не є об’єктом оподаткування ПДВ, так як місцем постачання таких послуг вважається місце постачання їх за межами митної території України. 

 

Бухгалтерський облік

Якщо відповідне ПЗ згідно з його функціональним призначенням використовується самим підприємством, вартість отриманого обслуговування, оновлення, поліпшення ПЗ тощо в бухгалтерському обліку може збільшувати первісну вартість ПЗ, якщо воно обліковується у складі нематеріальних активів і направлене на поліпшення ПЗ. 

Якщо ж підприємство придбаває програмну продукцію, призначену для подальшого продажу, така продукція обліковується як товар.

Знову-таки, облік залежить від особливостей кожної конкретної ситуації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»

  • Чи подавати Повідомлення КІК при зміні частки?
    Фізособа набула частку у КІК в 2017 році (25%, резиденти України володіють часткою більше 50%). У 2023 році відбулася зміна частки – до 37,2% (резиденти України володіють часткою більше 50%). Чи подавати Повідомлення про КІК?
    Сьогодні 14:155
  • Звітність КІК щодо новоствореної юрособи
    Фізособа в листопаді 2023 року зареєструвала підприємство за кордоном (КІК). Дохід по КІК в 2023 році не отримувався. Чи потрібно подавати звітність по КІК за 2023 рік?
    Сьогодні 09:0014
  • Оприбуткування готівки при міжнародних перевезеннях пасажирів
    Підприємство здійснює міжнародні перевезення пасажирів, розрахунки проводяться із використанням квитків із нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю та відповідно до п. 4 ст. 9 Закону про РРО, воно звільняється від обов’язку застосування РРО та/або ПРРО, розрахункових книжок та ведення КОРО. Як правильно оприбутковувати готівку за продані квитки в автобусах в касу підприємства?
    09.04.202411
  • Як відшкодувати витрати на конвертацію валют з особистої картки працівника?
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, оплачує рекламні послуги Фейсбук, які надає нерезидент. Відповідно до умов договору підприємству створено акаунт. Оплата послуг здійснюється з особистої картки працівника. Виписка по акаунту є актом наданих послуг і формується в гривні, а оплата в валюті. Як відшкодувати працівнику витрати на конвертацію валют?
    29.03.2024519
  • Як включити скоригований прибуток КІК за 2022 у декларацію за 2023 рік?
    Звітність з податку на прибуток резидента Дія Сіті (платник ПНВК) + КІК. Як відзвітувати по КІК за 2022 рік? Чи потрібно уточнювати декларацію на прибуток підприємства на загальних умовах за 2022 рік?
    06.03.202495