• Посилання скопійовано

Оплата субпідряднику через генпідрядника

Завод уклав договір на надання маркетингових послуг з ТОВ. Згідно з договором, послуги надає ТОВ та ПП (по 50% одне й інше). ТОВ виставило рахунок заводу на всю суму наданих послуг. Завод перерахував всі кошти ТОВ. Чи повинне ще й ПП виставляти рахунок заводу?

Найперше – потрібно дивитися норми конкретного договору. Очевидно, в даному випадку укладено договір послуг, укладення і виконання якого визначається згідно з ст. 901 – ст. 907 ЦКУ.

Відповідно до ч. 1 ст. 901 ЦКУ, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ст. 902 ЦКУ:

  • Виконавець повинен надати послугу особисто;
  • У випадках, встановлених договором, виконавець має право покласти виконання договору про надання послуг на іншу особу, залишаючись відповідальним в повному обсязі перед замовником за порушення договору.

Тобто, за загальним правилом, якщо інше не встановлено договором, завод отримує послуги від ТОВ, тому між ними укладається акт приймання-передачі послуг і ТОВ на всю суму виписує рахунок на оплату, згідно з яким завод всю суму послуг перераховує ТОВ. Між заводом і ПП ніяких договірних відносин не виникає, оскільки ПП – це особа, яку залучає ТОВ за окремим договором між ПП і ТОВ для виконання роботи. Таким чином, оплачувати послуги ПП буде не завод, а ТОВ.

Завод безпосередньо ПП нічого не винен.

Причому, якщо ТОВ є платником ПДВ, а ПП - неплатником ПДВ, то ТОВ виставить заводу всю вартість послуг разом з ПДВ. А ПП виставить ТОВ свою частину послуг без ПДВ. Це ми навели загальне правило.

Але договором між заводом і ТОВ може передбачатися інший порядок оплати. Наприклад, завод повинен оплатити послуги окремо ТОВ і окремо ПП, згідно з виставленими ними рахунків. А акт може складатися тільки між заводом і ТОВ. Власне, варіанти тут можуть бути різні. Тому повторимося, потрібно дивитися норми конкретного договору. І з’ясовувати, хто, кому і що повинен виставляти, які акти, які рахунки, і куди і скільки платити.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»