• Посилання скопійовано

Єдина звітність з ЄСВ та ПДФО: чи це буде і коли?

Чи буде єдина звітність з ЄСВ та ПДФО та коли?

У газеті «Голос України» за 25.09.2019 р. офіційно опубліковано закони щодо подання єдиної звітності з ЄСВ і ПДФО, якими вносяться відповідні зміни до Закону про ЄСВ і ПКУ Запроваджено єдину звітність буде вже з 1 січня 2021 року!

Йдеться про:

  • Закон України від 19.09.2019 р. №115-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб»;
  •  Закон України від 19.09.2019 р. №116-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб».

У більшості випадків база нарахування ЄСВ збігається з базою нарахування ПДФО у вигляді заробітної плати та винагороди за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. Тому запроваджується єдиний уніфікований документ шляхом об'єднання окремих форм податкової звітності, що на сьогодні подаються суб'єктами господарювання — податковими агентами та страхувальниками (підприємства та самозайняті особи, які використовують працю найманих працівників) у різні строки (звіт з ЄСВ подається щомісячно, а форма №1ДФ — щоквартально).

Об'єднання звітності з ЄСВ і ПДФО дозволить скоротити кількість звітів для платників податків — страхувальників та зменшить витрати часу бізнесу на складання самої звітності.

Крім того, законами передбачено спрощення подання звітності з єдиного внеску:

  • для фізосіб-підприємців та фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність, зокрема, передбачено, що відомості про нарахування, обчислення і сплату ЄСВ з доходів від підприємницької діяльності або провадження незалежної професійної діяльності подаються у складі річної декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації);
  • для фізосіб — платників єдиного податку передбачено подання звітності з єдиного внеску у складі податкової декларації платника єдиного податку.

Для страхувальників (підприємств та самозайнятих осіб, які використовують працю найманих працівників) запроваджується квартальна звітність з податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску з розбивкою по місяцях звітного кварталу.

І вже зараз слід звернути увагу на два нюанси.

По-перше, внаслідок введення єдиної звітності перереєстрація платників страхових внесків та застрахованих осіб не здійснюється. Тобто, хто мав подавати старі звіти, той подаватиме і новий єдиний звіт, без здійснення жодних зайвих рухів.

По-друге, передбачається, що нова форма звіту подаватиметься лише у разі нарахування сум доходів платнику податку — фізичній особі податковим агентом, платником єдиного внеску протягом звітного періоду.

Нагадаємо, що зараз Звіт з ЄСВ роботодавцям треба подавати обов'язково, якщо у них є наймані працівники, які перебувають із ними у трудових або цивільно-правових відносинах. А ось форму №1ДФ, навпаки, подають лише ті, хто нарахував будь-які доходи фізособам. Тепер це правило намагаються запровадити і щодо звітності з ЄСВ. Що можна лише вітати.

Які будуть штрафи?

На сьогодні за порушення процедури складання та подання звітності з ЄСВ та ПДФО, ВЗ відповідальність встановлена різна і різними законами. І що буде з цими штрафами після того, як звітність стане єдиною?

Звісно, що штрафувати будуть однаково і за одним законодавчим актом — ПКУ. І це буде той самий штраф, який сьогодні існує для форми №1ДФ.

Передбачається, що за неподання, подання з порушенням установлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань платника податку, зменшення та/або збільшення сум ЄСВ, та/або до зміни платника податку (застрахованої особи) буде накладатися штраф 510 грн, а за повторне — 1020 грн.

Це передбачено у новій редакції пп. 119.2 ПКУ та новою редакцією п. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ.

Нагадаємо, що наразі за неподання звіту з ЄСВ за ст. 25 Закону про ЄСВ накладається штраф у розмірі 10 н.м.д.г. (170 грн), а при повторному оштрафуванні за неподання протягом поточного року — 60 н.м.д.г. (1020 грн).

Але як і раніше при поданні ф. №1ДФ, так і після новацій штрафів не буде, якщо недостовірні відомості або помилки у звітності виникли через перерахунок ПДФО в межах норми пп. 169.4 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»