• Посилання скопійовано

Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?

ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?

Відповідно до пп. 298.1.4. ПКУ, суб'єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб'єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

У період від дати державної реєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування фізична особа – підприємець перебуває на загальній системі оподаткування.

В наведеній ситуації ФОП отримав витяг платника єдиного податку 2 групи, тобто здійснив перехід на спрощену систему. ДПС з цього приводу консультує: «якщо платник відкрився в одному році і реалізував своє право платника єдиного податку і припинив діяльність, то в цьому ж році він не може знову обрати спрощену систему оподаткування» (ЗІР).

Звертаємо увагу, реалізував право. При припиненні діяльності ануляція реєстрації платника єдиного податку відбудеться з першого дня місяця наступного за місяцем припинення. Тому фактично ми маємо дві події: реєстрація платника єдиного податку 04.03.2024 р. (застосування з 01.04.2024 р.) та ануляція реєстрації (з 01.04.2024 р.).

Отже, ФОП реалізував своє право застосування спрощеної системи оподаткування. Тому стати платником єдиного податку він зможе вже у 2025 р.

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»