• Посилання скопійовано

ФОП надає фінансову допомогу юридичній особі: які наслідки?

ТОВ отримало безвідсоткову поворотну фінансову допомогу від ФОПа-платника єдиного податку, який є його засновником як фізична особа. Які податкові наслідки даної господарської операції для ФОП?

Податківці у своїх консультаціях звертають увагу на те, що ПКУ визначено перелік видів діяльності, які не дозволяють суб’єкту господарювання, зокрема ФОП, бути платником єдиного податку. 

Так п.6 пп. 291.5.1 ПКУ таким видом діяльності визначено фінансове посередництво. 

Надання фінансової допомоги підпадає під визначення фінансового посередництва, адже за класифікатором ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» належить до коду 64 «Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення».

У ЗІР податківці пишуть: «ФОП– платники єдиного податку першої – третьої груп не можуть надавати фінансову допомогу, у тому числі безповоротну, оскільки такий вид діяльності не дає права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Якщо ж таку допомогу надано, то ФОП зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності» (ЗІР, питання «Чи можуть ФОП – платники ЄП першої – третьої груп (крім е-резидентів) надавати безповоротну фінансову допомогу?»).

Також в ІПК від 28.02.2019 р. №806/10/ІПК/14-29-12-03-22 визначено, що надання одноразової поворотної фінансової допомоги не є діяльністю у сфері фінансового посередництва. 

Натомість судова практика говорить таке:

«Надання у якості фінансової допомоги власних коштів взагалі не може вважатись фінансовим посередництвом, оскільки операція фінансового посередництва пов’язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, тобто, залучених коштів, які і передаються у позику» (Хмельницького окружного адміністративного суду від 25.05.2021 у справі № 560/696/21, Постанова П’ятого апеляційного адміністративного суду від 25.08.2020 у справі № 420/5467/19).

Тобто, отримати та надати безвідсоткову поворотну фінансову допомогу ФОП може. Проте, відповідно до діючої позиції податківців, у разі надання фіндопомоги він втрачає право перебувати на єдиному податку. Оскільки позиція податківців досі незмінна, то відстоювати своє право доведеться в суді.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»