• Посилання скопійовано

ФОП – податковий агент щодо інших ФОПів: додаток 4ДФ

Чи повинен ФОП на ЄП ІІ групи відображати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ оплату з розрахункового рахунку іншим ФОПам за кожний місяць кварталу?

Відразу зазначимо, що ПКУ не містить прямої норми, де б зазначалося про те, що підприємець є податковим агентом щодо іншого підприємця з обов’язком відображення його в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Є лише пп. 14.1.180 ПКУ, в якому зазначено, що податковий агент щодо податку з доходів фізичних осіб – це, зокрема самозайнята особа, яка здійснює виплату на користь фізичної особи й зобов'язана нараховувати, утримувати та сплачувати податок від її імені та за її рахунок, подавати звітність та нести відповідальність за порушення. А як відомо, з оплати ФОПу за товари, роботи чи послуги ані ПДФО, ані ВЗ не утримується, ФОП  самостійно сплачує за себе податки та відображає у відповідній декларації.

Тож, напрошується висновок, що оскільки ФОП звітує за себе самостійно, податки і збори з виплаченого йому доходу не утримуються, то й відображати його в додатку 4ДФ не потрібно, тобто ФОП щодо ФОПа не є податковим агентом.

Проте, податківці іншої думки і наполягають на тому, що будь-які відносини з ФОПами потрібно відображати у додатку 4ДФ, бо є ознака доходу «157». Щодо періодів відображення, то у графа 3а та 3 потрібно зазначати як нарахований дохід, так і виплачений дохід/оплату, якщо подія відбувається в одному місяці кварталу. Якщо нарахований і виплачений дохід/ оплата в різних місяцях чи в різних кварталах, то так і потрібно показувати: в одному нараховано, в іншому виплачено. При цьому графи ПДФО (графи 4а та 4) і військового збору (графи 5а та 5) заповнювати не потрібно. 

За виявлену помилку при перевірці (не відображення відносин з ФОПами) на підприємця буде покладено штраф за пп. 119.1 ПКУ, як за подання додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ з недостовірними відомостями, у розмірі 1020,00 грн. – за перше порушення, за повторне – 2040,00 грн.

Отже, чи показувати виплати іншому ФОП у додатку 4ДФ чи ні, має вирішувати сам платник-ФОП самостійно. Нагадуємо, що за це є штрафні санкції, які з юристом можна оскаржити у суді. Або, щоб спокійно себе почувати (та в подальшому не мати судових витрат) простіше відображати будь-яку співпрацю з ФОПами в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Що потрібно ФОПу для того, щоб відкрити кафе або ресторан з алкогольними напоями?
    ФОП на ІІ групі ЄП має кав’ярню та бажає розширити свій бізнес і відкрити другу торгову точку з алкоголем і приготуванням страв. З чого починати, як реєструвати другу торгову точку? Якщо перша точка буде неприбутковою, то як її ліквідувати? Якщо працює дві точки , то і штатних розписів теж має бути два? Чи потрібно дублювати кадрові документи?
    26.07.202421
  • Чи може турагент – платник ЄП ІІІ групи надавати послуги нерезиденту – фізичній особі?
    Юридична особа – платник ЄП за ставкою 5% планує надавати послуги нерезиденту – фізичній особі. Окремо будуть надаватися посередницькі послуги з бронювання житла або придбання квитків. Цю послугу турагент придбаває у туроператора. Чи можна продавати одну послугу? Чи має значення країна надання послуг? Чи може турагент приймати оплату у валюті?
    11.07.202417
  • Податок на нерухомість та податок на землю при укладанні договору відповідального зберігання платником ЄП
    ТОВ – платник єдиного податку укладає договір відповідального зберігання. Склад, на якому будуть зберігатися ТМЦ, відповідає коду 125. Що з податком на землю та податком на нерухомість?
    08.07.202438
  • Анулювання помилково поданої ФОПом ІІ групи ЄП декларації та додатку 1
    ФОП зареєстровано в серпні 2023 року. На ЄП ІІ групи з вересня 2023 р. Помилково подано декларацію не за квартал 2023 р., а за серпень 2023 р. і відображено ЄСВ теж за серпень, яке не потрібно було відображати. Як виправити дані помилки? До якої саме податкової (місцевої в ДПС в м. Київ) звертатися для анулювання зайво поданої звітності? Які ефективні дії необхідно провести, щоб виправити дані помилки?
    04.07.202429
  • Чи може ФОП на єдиному податку надавати допомогу ЗСУ?
    ФОП, платник ЄП ІІІ групи, планує надавати благодійну допомогу для ЗСУ – візки на дистанційному керуванні, які ФОП планує виготовляти власними силами. Об'єднані територіальні громади або інші підприємства надаватимуть матеріали для їх виготовлення. Чи має право ФОП виготовити та передати безоплатно такі вироби без доданого КВЕД? Як оформити таку передачу документально?
    25.06.202458