• Посилання скопійовано

Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста

На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?

Частина 4 ст. 4 Закону №1667 передбачає, що для провадження господарської діяльності резидент Дія Сіті має право залучати працівників на підставі трудових договорів (контрактів), гіг-спеціалістів - на підставі гіг-контрактів відповідно до цього Закону, а також підрядників та виконавців, у тому числі фізичних осіб - підприємців, - на підставі інших цивільно-правових чи господарсько-правових договорів у порядку, визначеному законодавством.

Поряд з цим Закон №1667 не містить норм, які б забороняли гіг-спеціалісту паралельно бути підприємцем, але укласти гіг-контракт з резидентом Дія. Сіті він може тільки як фізична особа.

До доходів, отриманих фізичною особою від резидента Дія. Сіті за гіг-контрактом не може бути застосовано спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Поряд з цим, якщо підприємцем укладено з резидентом Дія. Сіті господарсько-правовий договір про виконання робіт (надання послуг), то отримані доходи за таким договором включаються до складу доходу платника єдиного податку та оподатковуються єдиним податком.

Про це йдеться у ЗІР категорії «107.01.01».

Отже, робимо висновок, що кошти у вигляді винагороди гіг-спеціалісту, які помилково надійшли на рахунок ФОПа, кваліфікуватимуться доходом ФОПа та підлягатимуть оподаткуванню єдиним податком. При цьому має значення відповідність отриманого доходу зареєстрованим КВЕДам ФОПа.

Якщо таке оподаткування для спецаліста неприйнятне, тоді варто кваліфікувати отримані кошти як помилкове надходження та повернути їх відправнику. При цьому такі кошти не вважатимуться доходом ФОПа та не підлягатимуть оподаткуванню ЄП. Про це ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»