• Посилання скопійовано

Бухоблік примірника комп’ютерної програми

Підприємство для кінцевого використання придбало примірник комп’ютерної програми терміном на 1 рік на 1,4 млн грн. Наступного року придбали продовження цієї програми також на 1 рік на 1,4 млн грн. Окрім того, придбали програму, яку встановлено в серверну систему, на 1 рік. Наступного року придбали її продовження. Як обліковувати?

На наш погляд, у всіх цих випадках підприємство має відображати придбаний примірник як об’єкт нематеріальних активів. Детально це питання ми розглядали тут та тут.

Облік ведеться на субрахунку 127 «Інші нематеріальні активи».

Стосовно строку використання 1 рік.

Відповідно до пп. 4 НП(С)БО 8, нематеріальний актив - немонетарний актив, який не має матеріальної форми та може бути ідентифікований.

Тобто, про строк тут не згадується.

А в пп. 1.2 Методрекомендацій №1327 (Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку нематеріальних активів) зазначено конкретніше: нематеріальними активами вважаються немонетарні активи, які не мають матеріальної форми та можуть бути ідентифіковані (незалежно від строку їх корисного використання (експлуатації)).

Якщо підприємство придбало примірник на один рік, а потім придбаває продовження користування цим самим примірником, а не окремий примірник, то таке продовження з точки зору бухгалтерського обліку є удосконаленням цього нематеріального активу, адже внаслідок таких витрат збільшується строк корисного використання ще на один рік. В такому разі згідно з пп. 18 НП(С)БО 8 такі витрати збільшують первісну вартість примірника комп’ютерної програми. Окрім того, внаслідок продовження строку служби ще на один рік збільшується строк корисного використання програми ще на рік. Поряд з цим може переглядатися метод нарахування амортизації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»