• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування придбання нового авто на підприємстві

Підприємство придбаває в юрособи новий легковий автомобіль. Які податки при цьому сплачуються та як його придбання відображається в бухгалтерському обліку?

При придбанні автомобіля в першу чергу укладається договір купівлі-продажу. Такий договір складається у письмовій формі (ст. 208 ЦКУ). Водночас, оскільки сторонами договору є юрособи його нотаріальне посвідчення не вимагається.

Після цього складається документ, яким засвідчується передача автомобіля від продавця до покупця. Як варіант, це може бути видаткова накладна або акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (далі — ОЗ) (типова форма № ОЗ-1). Разом з автомобілем передаються також технічна документація, паспорт транспортного засобу.

Після придбання авто підприємство зобов’язане зареєструвати автомобіль протягом десяти діб з дати придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України (п. 7 Порядку №1388). Не зареєстрований у зазначений строк в органі МВС автомобіль без номерних знаків використовувати заборонено.

 

Повідомлення за ф. №20-ОПП

Відповідно до пп. 63.3 ПКУ одним зі способів податкового контролю є контроль за місцем розташування як платника податків, так і об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність.

Для здійснення такого податкового контролю застосовується Порядок №1588. Він передбачає, що платник податків зобов’язаний повідомляти податківців про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням.

Відповідно до п. 8.4 р. VIII Порядку №1588, повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, подається за формою №20-ОПП протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Оскільки автомобіль буде використовуватися платником податків як транспортний засіб (про це свідчить факт його реєстрації в органі МВС), то про такий автомобіль слід подати форму №20-ОПП за податковою адресою платника податку, протягом 10 робочих днів з дати його придбання.

 

Бухгалтерський облік

Відповідно до Інструкції №291, облік витрат, понесених в зв’язку з придбанням автомобіля до введення в експлуатацію, повинен здійснюватися на рахунку бухобліку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів».

При цьому зверніть увагу, що до первісної вартості потраплять також витрати на реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються в зв'язку з придбанням (отриманням) прав на таке авто (п. 8 П(С)БО 7).

Введення автомобілю в експлуатацію відображається бухгалтерським записом Дт 105 Кт 152. Відповідно до п. 10 Методрекомендацій №561 підставою введення ОЗ в експлуатацію є Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів» (форма №ОЗ-1).

Після введення в експлуатацію підприємство нараховує амортизацію такого автомобіля, відповідно до обраного методу і визначеного строку корисного використання, за допомогою бухгалтерського запису: Дт 23, 92, 93 Кт 131 (в залежності від цілей його використання).

Зверніть увагу! Нарахування амортизації починається у місяці, наступному за місяцем введення такого ОЗ в експлуатацію.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Якщо підприємство застосовує податкові різниці, то зважаючи на те, що автомобіль відноситься до основних засобів, підприємство буде зобов’язане застосовувати «амортизаційні різниці», зазначені у Розділі І Додатку РІ (ці різниці визначені ст. 138 ПКУ), зокрема, підприємство зобов’язане:

  • збільшити фінрезультат до оподаткування на суму нарахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;
  • зменшити фінрезультат до оподаткування на суму розрахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до пп. 138.3 ПКУ.

 

Збір в Пенсійний фонд

Збір в Пенсійний фонд сплачується при придбанні легкових автомобілів, які підлягають першій державній реєстрації в Україні територіальними органами МВС, крім випадків забезпечення легковими автомобілями інвалідів та успадкування легкових автомобілів (п. 7 ст. 1 Закону №400).

Оскільки підприємство придбаває нове авто і відповідно здійснює його першу реєстрацію, то воно зобов’язане сплатити збір до ПФ за ставкою в розмірі залежно від його вартості (п. 8 ст. 4 Закону №400):

  • 3% – якщо об'єкт оподаткування не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • 4% – якщо об'єкт оподаткування перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • 5% – якщо об'єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року.

Транспортний податок

Відповідно до пп. 267.1.1 ПКУ платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до пп. 267.2.1 ПКУ є об'єктами оподаткування.

За пп. 267.2.1 ПКУ об'єктом оподаткування є легкові автомобілі, які одночасно підпадають під такі вимоги:

  • з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно);
  • середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (у 2018 році – 1 396 125 грн).

Середньоринкова вартість автомобіля визначається за інформацією наведеною на сайті Мінекономрозвиту. Підприємство за допомогою зазначеного вище сайту визначає, чи підпадає придбаний автомобіль під оподаткування транспортним податком, чи ні, зважаючи на такі його характеристики:

  • марка;
  • модель;
  • рік випуску;
  • об'єм циліндрів двигуна;
  • тип пального.

Якщо автомобіль з відповідними показниками не зазначено у переліку на сайті Мінекономрозвитку, то він не є об’єктом оподаткування транспортним податком і, відповідно, таке підприємство такий податок не сплачує і декларацію з транспортного податку не подає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.20249
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202457
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202430
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202440
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442