• Посилання скопійовано

Як оподатковуються іноземні дивіденди в Україні

Фізособа – резидент України володіє 50% частки акцій компанії у Молдові. Протягом року резидент отримує дивіденди від цієї компанії на власний рахунок у банку Молдови. Як оподатковуються такі дивіденди в Україні?

Платниками ПДФО відповідно до пп. 162.1.1 ПКУ  є, зокрема, фізособи — резиденти, які отримують доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи.

Згідно з  пп. 163.1.3 ПКУ передбачено, що об’єктом оподаткування резидента є також доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України (іноземні доходи).

Як визначено у  пп. 14.1.55 ПКУ дохід, отриманий з джерел за межами України, — це будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, зокрема, включаючи дивіденди.

Підпунктом 170.11.1 ПКУ визначено, що якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку — отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується ПДФО за ставкою, визначеною п. 167.1 ПКУ. Зараз ця ставка складає 18%.

Крім цього, сплачується військовий збір відповідно до п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ. Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ, зокрема доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України. Ставка військового збору становить 1,5% об’єкта оподаткування. Платником військового збору є фізособа — резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи.

Згідно з п. 164.4 ПКУ під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена у іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент їх нарахування (отримання).

Особою, відповідальною за сплату (перерахування) до бюджету податку з іноземних доходів, є фізособа - платник ПДФО, яка отримує такі доходи (пп. «б» п. 171.2 ПКУ).

Податкова декларація платниками ПДФО подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року, до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ (п. 179.1 ПКУ).

Доходи, отримані фізособою — резидентом з джерел походження за межами України, включаються до складу загального річного оподаткованого доходу, крім доходів, що не підлягають оподаткуванню в Україні відповідно до положень ПКУ  чи міжнародного договору, згоду на обов’язковість якого надано ВРУ (п. 13.3 ПКУ).

Між Урядом України і Урядом Республіки Молдова підписано Конвенцію про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження податкових ухилень від 29.08.1995 р.

Відповідно до п. 1 ст. 10 Конвенції дивіденди можуть оподатковуватись лише в Україні. Як ми з'ясували вище, у цьому разі сплачується ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%. Але є можливість сплатити податки  лише у Молдові, при цьому ставка податку не повинна перевищувати 15% - п. 2 ст. 10 Конвенції. 

При цьому потрібно з'ясувати, чи немає обставин, зазначених у ч. 4 ст. 10 Конвенції. Якщо такі обставини є, то положення п. 1 і 2 ст. 10 Конвенції не застосовуються. У такому випадку,  залежно від обставин,  застосовуються положення ст. 7 або  ст.  14  Конвенції.

За умови застосування п. 2 ст. 10 Конвенції – тобто при оподаткуванні дивідендів у Молдові, фізособа – отримувач дивідендів для отримання права на зарахування сплачених цих податків повинна надати довідку від державного органу Молдови, уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування.

Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України – п. 13.5 ПКУ. Про це податківці зазначають у ЗІР, підкатегорія 103.19, запитання: «Який документ повинна надати контролюючому органу ФО - резидент, яка отримала іноземні доходи, якщо податок сплачувався за межами України?».

Пунктом 3 розділу ІІ Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. №859 передбачено, що у податковій декларації та додатках зазначаються всі передбачені у них відомості (показники), крім випадків, прямо визначених у декларації та/або додатках. У даному випадку, іноземні дивіденди відображаються в рядку 10.6 декларації. Сума дивідендів перераховується у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів, тобто на дату нарахування (отримання) дивідендів від компанії – резидента Молдови.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»